Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Steaua magică din ovăz

2021-05-25 11:15:04

O echipă de cercetători de la Centrul John Innes,condusă de Anne Osbourn , în colaborare cu Academia Chineză de Științe, a reușit să găsească o cale biologică care face ca ovăzul să reziste unei boli mortale a culturilor. Această cercetare creează noi oportunități găsirea unor modalități de a induce grâului și altor cereale rezistență împotriva bolilor rădăcinii transmise de sol.

Cercetătorii au kuat ca model sistemul de autoapărare al plantei Nicotiana benthamiana. În urma observațiilor, au fost efectuate experimente pentru a stabili calea biosintetică a avenacinei în genomul grâului. Avenacina este un compus din grupa avenazinelor, substanțe caracterizate ca puternic antimicrobiene.

Conform cercetărilor, avenazinele sunt sintetizate și în rădăcinile ovăzului, unde oferă protecție împotriva bolilor transmise de sol. La grâu, aceste boli împotriva cărora nu a fost descoperit încă un tratament eficient, produc însemnate pierderi de producție.

În mod natural, grâul și alte graminee nu produc avenazine. Cercetătorii speră că o mai bună înțelegere a modului în care sunt produși în ovăz le va oferi cunoștințele de care au nevoie pentru a crea linii de grâu rezistente la boli folosind tehnologii moderne. Experimentele anterioare au caracterizat și clonat zece gene ale căii biosintetice a avenacinei găsite în genomul ovăzului. Acum, folosind o abordare bazată pe genomică, cu secvențierea de către grupul de la Academia Chineză de Științe, echipa a elucidat întreaga cale, codificată de 12 gene.

Ei au descoperit că genele sunt grupate una lângă alta în genom, ca niște mărgele pe un șir, și sunt dispuse de-a lungul cromozomului în aproximativ aceeași ordine ca și calea biosintetică.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://www.jic.ac.uk/press-release/winning-gene-combination-takes-all/

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube