Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Senzorii pentru CO2 din plante pot regla eficiența utilizării apei

2023-01-10 16:40:46

În urmă cu mai bine de 50 de ani, cercetătorii au descoperit că plantele pot simți concentrațiile de dioxid de carbon (CO2). Pe măsură ce nivelul de CO2 se schimbă, porii de „respirație” din frunze, numiți stomatele, se deschid și se închid, controlând astfel evaporarea apei, fotosinteza și creșterea plantelor.

Plantele pierd mai mult de 90% din apă risipită prin evaporare prin stomată. Reglarea deschiderii porilor stomatici de către CO2 este crucială pentru a determina cât de mult pierd plantele de apă și este critică din cauza efectelor crescânde ale dioxidului de carbon asupra climei și a resurselor de apă într-o lume care se încălzește.

De aceea, oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego (Statele Unite), au încercat să identifice senzorul de dioxid de carbon din plante și să înțeleagă cum funcționează. Au făcut acest lucru în plantele Arabidopsis, iar rezultatele au fost publicate în Science Advances. Oamenii de știință au identificat mecanismul senzorului de CO2 și i-au detaliat proprietățile structurale genetice, biochimice și fiziologice.

Echipa de cercetare a descoperit că plantele detectează modificări ale concentrației de CO2 prin interacțiunea reversibilă a două proteine pentru a regla mișcările stomatice. Cele două proteine vegetale care lucrează împreună au fost identificate ca: o protein-kinază cu „temperatură ridicată a frunzelor1” cunoscută sub numele de HT1 și membri specifici unei familii de protein-kinaze activate de mitogen sau enzimă MAP kinaze, cunoscută sub numele de MPK4 și MPK12.

Descoperirile echipei constituie obiectul unui brevet de la Universitatea din California, San Diego și ar putea duce la inovații în utilizarea eficientă a apei de către plante pe măsură ce nivelul de CO2 crește. „Dacă putem folosi aceste noi informații pentru a ajuta copacii să răspundă mai bine la creșterea CO2 din atmosferă, este posibil ca solul să se usuce mai lent. În plus, eficiența utilizării apei de către culturi ar putea fi îmbunătățită: mai multă cultură per picătură. ”, a explicat profesorul Julian Schroeder.

Mai multe informații în articolul original, disponibil la Researchers Identify Elusive Carbon Dioxide Sensor in Plants that Controls Water Loss (ucsd.edu) .

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube