Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Pași spre „porumbul auriu”

2021-05-31 11:00:59

Un colectiv coordonat de Christine Diepenbrock, de la Departamentul de Științe ale Plantelor al Universității din California Davis, alcătuit din cercetători de la universitățile de stat Cornell, Michigan, Purdue și Carolina de Nord au colaborat pentru a identifica și analiza temeinic 11 gene care susțin variația naturală a nivelurilor de carotenoizi din boabele de porumb, inclusiv cele care au ca activitate specifică producerea și depozitarea provitaminei A.
Porumbul este una dintre cele mai larg produse și consumate cereale din întreaga lume, dar nivelurile medii de provitamină A din diferitele linii de porumb nu depășesc 20% din necesarul zilnic recomandat. Deficitul de vitamina A continuă să predomine în comunitățile în care porumbul este o componentă importantă a dietei umane, inclusiv părți din America Latină, Africa subsahariană și Asia.

Informațiile
rezultate din această cercetare oferă o înțelegere profundă a controlului genetic și molecular al carotenoizilor din porumb și pot fi integrate în programele de reproducere pentru a accelera eforturile de a atinge în mod constant nivelurile țintă de provitamină A. Unele dintre genele studiate pot fi, de asemenea, ținte pentru explorare în alte culturi importante de cereale, cum ar fi grâul, unde reproducerea pentru niveluri mai ridicate de provitamină A este de interes.

Diepenbrock explică faptul că „anumite carotenoide au activitate de provitamină A, ceea ce înseamnă că se convertesc la forma activă a vitaminei A odată ce au fost scindate după ingestie de către oameni sau animale (...) Vitamina A este un micronutrient esențial cu funcții importante în imunitate și în sănătatea pielii, dar și a unora dintre părțile ochiului, având un efect direct asupra acuității vizuale”
Aceste descoperiri vor permite creatorilor de plante să vizeze mai multe regiuni ale genomului porumbului, inclusiv genele din calea precursorului, care oferă un substrat pentru biosinteza carotenoizilor și a altor compuși, cum ar fi vitamina E.

Reamintim că încă de aproape două decenii cercetătorii și-au îndreptat atenția spre obținerea unor soiuri de orez cu conținut de provitamina A, numit „orezul auriu” (golden rice). Iată că acum a venit rândul „porumbului auriu”!

Mai multe informații sunt disponibile pe http://plantsciences.ucdavis.edu/news/11-genes-carotenoid-traits-kernels-provide-roadmap-more-nutritious-maize

 

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube