Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Organizațiile din agribusinessul european cer revizuirea strategiilor CE

2021-11-01 13:18:50

Recent, cele mai importante organizații implicate în producția și procesarea de alimente din Uniunea Europeană, au semnat împreună o scrisoare deschisă referitoare la viziunea comună asupra strategiei „Farm to Fork”. Iată documentul:

„Toți actorii lanțului alimentar sunt de acord cu principiile directoare stabilite în strategia Farm to Fork și sunt pe deplin conștienți de faptul că trebuie făcute îmbunătățiri constante și substanțiale pentru a asigura o abordare mai durabilă a sistemelor noastre alimentare. Cu toate acestea, mai multe studii publicate recent cu privire la strategia Farm to Fork indică faptul că obiectivele actuale, dacă sunt implementate așa cum sunt propuse, vor avea un cost semnificativ pentru fermierii din UE și viabilitatea întregii culturi europene de agrobusiness.

Timpul mesajelor politice în jurul strategiei Farm to Fork a trecut. Acum este momentul să analizăm datele disponibile în prezent. În ultimele luni, mai multe rapoarte și studii cheie au încercat să evalueze și să măsoare impactul țintelor stabilite de Comisia Europeană atunci când a prezentat strategiile Farm to Fork și Biodiversitate, în mai 2020.

Studiile efectuate de USDA, HFFA Research, Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC), Universitatea Kiel, precum și Universitatea Wageningen (WUR) concluzionează că există mai multe puncte de impact semnificative, compromisuri și puncte moarte care trebuie să fie luate în considerare urgent de factorii de decizie politică din UE (și nu numai).

De exemplu:

- Studiul JRC prevede că scăderea preconizată de 40 - 60% a emisiilor de GES din agricultura europeană, care rezultă din implementarea obiectivelor Farm to Fork, va duce la externalizarea producției agricole europene, inclusiv a emisiilor acesteia către țări terțe.

- Studiul Universității din Kiel prevede că Europa ar putea deveni un importator net de alimente, în contradicție directă cu autonomia strategică deschisă promovată de Comisia Europeană în timpul crizei COVID.

- Studiul USDA concluzionează că obiectivele stabilite în strategia Farm to Fork ar putea duce la insecuritate alimentară pentru 22 de milioane de oameni.

De ce nu se uită Europa la date?

Fiecare dintre aceste studii, utilizând metodologii diferite, cu puncte focale și limitări diferite, se completează reciproc. Toate ajung la aceleași concluzii. Producția agricolă a UE va scădea – în unele zone și pentru unele produse destul de drastic. Potrivit celui mai recent studiu, realizat la Wageningen, scăderea medie a producției pentru impactul cumulativ al țintelor va fi de 10 – 20%, cu o scădere de până la 30% pentru anumite culturi.

În ceea ce privește producția de animale, studiul de la Universitatea din Kiel indică o reducere cu 20% a producției de carne de vită din UE și o reducere cu 17% a producției de carne de porc. Un alt document de politică WUR (care va fi publicat în curând) confirmă o scădere generală a producției de carne de vită, porc și lactate, ceea ce duce nu numai la o creștere a prețurilor pentru consumatorii din UE, dar arată și efecte îndoielnice asupra veniturilor crescătorilor de animale.

Datele indică în mod clar impactul asupra comerțului, asupra veniturilor fermierilor și, în cele din urmă, asupra prețurilor de consum. Schimbarea sistemului alimentar în aceste condiții va fi mai dificilă, iar impunerea taxelor de consum, așa cum a propus Parlamentul European, l-ar putea face nedrept din punct de vedere social.

Toți actorii din lanțul agroalimentar sunt conștienți de provocările de mediu și climatice cu care ne confruntăm astăzi. Cu toții suntem hotărâți să ne jucăm rolul în lupta pentru atenuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice. Producția agricolă europeană este una dintre cele mai importante resurse și printre cele mai ecologice din lume. Cu toate acestea, producătorii europeni consideră că, cu inovarea și sprijinul suplimentar în fruntea politicii agricole a UE, fermierii vor continua să producă într-un mod și mai durabil. Recunoaștem așteptările societății și ale factorilor de decizie politică în domeniul producției de alimente. Dar țintele politice care nu se bazează pe date vor avea efecte dăunătoare asupra agriculturii europene. Trebuie să construim politici orientate spre soluții, pe baza datelor pe care le avem la dispoziție, cu inovația ca piatră de temelie a acestora.

Pentru a începe să vorbim despre soluții, trebuie să avem o înțelegere comună a provocărilor cu care ne confruntăm în urmărirea obiectivelor noastre de la Farm to Fork. Această înțelegere comună ar trebui să se bazeze pe o evaluare de impact cuprinzătoare și cumulativă efectuată de Comisia Europeană. Cel mai recent studiu de la Wageningen, cu diferitele sale scenarii, arată clar că evaluarea efectelor obiectivelor de la Farm to Fork în mod izolat, așa cum pare să intenționeze Comisia să facă de acum înainte, va oferi doar o imagine parțială a realității cumulate cu care se confruntă fermierii. și jucători agroalimentari pe teren.

Suntem la fel de nerăbdători ca și Comisia să încheiem această dezbatere privind necesitatea efectuării unei evaluări a impactului cumulativ. Solicităm o evaluare cuprinzătoare pentru că dorim să înțelegem unde pot apărea problemele, astfel încât să putem discuta potențialele soluții.

Modelul european de producție alimentară, încununat cu Politica Agricolă Comună, a fost unul dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene. Nu înțelegem încercarea aparentă de a contracara progresul nostru și ne luăm în considerare succesele într-un moment în care partenerii noștri comerciali vorbesc deja despre completarea golurilor de producție lăsate vacante de Europa.

În plus, dacă producția UE scade, așa cum se așteaptă în mod clar toți cercetătorii care au evaluat impactul propunerilor actuale ale Comisiei, atunci importurile UE de materii prime și ingrediente agricole vor crește semnificativ, făcând astfel UE dependentă de importuri pentru a-și hrăni populația – creând astfel mai multe riscuri politice și pentru siguranța alimentară pentru consumatorii europeni.

Este timpul ca Comisia Europeană să efectueze o evaluare holistică a impactului. Termenul limită de la Farm to Fork se apropie. Opt ani pentru sectorul agricol nu este un timp atât de lung. Trebuie să vedem urgent propuneri concrete și o discuție mai largă cu privire la alegerile pe care le facem – dar trebuie să se bazeze pe date mai bune”.

Documentul este semnat de nu mai puțin de 26 de organizații europene implicate în agribusiness. Scrisoarea originală poate fi descărcată și de pe https://euroseeds.eu/app/uploads/2021/10/21.0468-Joint-statement-Farm-to-Fork-it-is-time-to-listen-to-what-the-data-says.pdf

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube