Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

OMG-uri naturale: gramineele „fură” gene de la alte specii

2021-05-13 15:13:34

Gramineele s-au dovedit capabile să pună sub semnul întrebării teoriile clasice ale evoluției. În loc să evolueze treptat, prin adaptare, ele sunt capabile să „fure” gene de la vecinii lor, ceea ce le oferă un avantaj competitiv, a relevat un nou studiu.

Cercetările recente, coordonate de Universitatea din Sheffield, sunt primele care arată că gramineele pot încorpora ADN-ul de la alte specii în genomul lor printr-un proces cunoscut sub numele de transfer lateral de gene.

Secretele genetice „furate” le oferă un avantaj evolutiv, permițându-le să crească mai repede, mai mari sau mai puternice și să se adapteze mai repede la noile medii. Aceste descoperiri ar putea fi folosită în proiectele viitoare pentru a crea culturi care sunt mai rezistente la efectele schimbărilor climatice și ar putea ajuta la rezolvarea problemelor de securitate alimentară.

Echipa de la Sheffield a studiat gramineele, care includ unele dintre cele mai importante plante din punct de vedere economic și ecologic, cum ar fi grâu, porumb, orez și orz.

„Gramineele o iau pe o scurtătură evolutivă, împrumutând gene de la vecinii lor. Făcând o muncă de detectivi genetici, pentru a urmări originea fiecărei gene, am găsit peste 100 de exemple în care gena avea o istorie semnificativ diferită de specia în care a fost găsită”, a povestit dr. Luke Dunning, coordonatorul

principal al cercetării. „Aceste descoperiri ne pot face, pe noi ca societate, să reconsiderăm modul în care privim tehnologia GM, deoarece gramineele au exploatat în mod natural un proces foarte similar. Dacă putem determina cum se întâmplă acest proces, aceasta ne poate permite să modificăm în mod natural culturile și să le facem mai rezistente la schimbările climatice”, a mai adăugat el.

Samuel Hibdige, coautor al cercetării și cercetător la Universitatea din Sheffield, a mai spus: „Încă nu știm cum se întâmplă acest lucru sau care sunt implicațiile depline. Știm însă că este răspândită la graminee, o familie de plante care furnizează majoritatea alimentelor pe care le consumăm.”

Articolul original este disponibil pe https://www.sheffield.ac.uk/news/naturally-gm-crops-steal-genes-other-species-accelerate-evolution

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube