Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Chinezii vor măslini de calitate superioară!

2021-07-02 14:03:54

Măslinele, bine cunoscute pentru gustul lor caracteristic, sunt foarte solicitate atât datorită popularității uleiului produs din ele, cât și pentru consumul ca atare. Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline sunt bine cunoscute, variind de la antivirale, anti-canceroase, până la cele antihipertensive. Aceste beneficii sunt atribuite „oleuropeinului”.

O metodă eficientă de îmbunătățire a calității produselor vegetale este utilizarea metodelor moleculare pentru manipularea genelor și creșterea randamentului acestora. Cu măslinele, totuși, aceasta este încă o provocare, din cauza lipsei de date genomice suficiente. Până în prezent, doar genomurile a două soiuri de măsline europene au fost secvențiate. Dar pentru a descifra pe deplin compoziția secvenței materialului genetic, este esențială asamblarea computerizată a acestor genomi. Acest lucru a fost dificil de făcut cu măslinele, din cauza numărului mare de secvențe repetitive din genomul lor și a naturii lor complexe.

O echipă de oameni de știință din China, condusă de Dr. Guodong Rao, a încercat să abordeze această provocare folosind cele mai noi tehnologii de secvențiere. Dr. Rao explică: „În studiul nostru, s-a obținut un genom de măsline de înaltă calitate al cromozomilor, care a îmbunătățit în mare măsură versiunea anterioară a genomilor”. Studiul echipai sale a fost publicat în Horticulture Research.

Pentru studiul lor, oamenii de știință au colectat mai întâi probe europene de frunze de măslin și le-au extras ADN-ul. Apoi au folosit tehnologii avansate de secvențiere numite „Oxford Nanopore secvențierea generației a treia” și „Hi-C” pentru a obține secvențele și au aplicatt șapte strategii diferite pentru a asambla genomul final. Genomul final obținut a suferit analize filogenetice și comparații cu alte specii de plante înrudite.

Descoperirile echipei au condus la identificarea cu succes a nouă familii de gene cu 202 de gene implicate în biosinteza oleuropeinului, de două ori mai multe decât erau cunoscute până acum! Oamenii de știință au dezvăluit, de asemenea, că o parte din ADN-ul măslinilor este similară cu cea a soiei și a floarii-soarelui. Au mai descoperit că măslinele sunt cele mai apropiate din punct de vedere genetic de planta oleaster, numită și măslinul rusesc.

Dr. Rao subliniază aplicațiile acestui studiu astfel:„Prin harta genomului de înaltă calitate pe care am stabilit-o, este posibil să cultivăm soiuri de măsline care să ofere fructe și ulei de măsline de calitate superioară, în viitor”.

Mai multe amănunte puteți afla de pe https://www.nature.com/articles/s41438-021-00498-y și https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-06/naut-lyo061621.php

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube