Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Vaccin pentru plante

18/01/2018 by: admin

Plantele au un sistem imunitar foarte asemănător cu cel al oamenilor și animalelor. Poe recunoaște ciuperci patogene, de exemplu, prin detectarea chitinei din pereții celulari, ceea ce declanșează rezistența la boli. Unele ciuperci „se ascund” de sistemul imunitar al plantelor prin transformarea chitinei în chitosan. Cercetătorii de la Universitatea din Münster (Germania) au descoperit că plantele pot reacționa la chitosan, având ca rezultat stimularea sistemul imunitar al acestora.

Chitosanii fac ca plantele să fie rezistente la boli, le susține creșterea și le protejează de căldură sau de stresul la secetă. Ele sunt lanțuri de diferite lungimi de glucozamină simplă de zahăr. Unele dintre aceste molecule de zahăr poartă o moleculă de acid acetic, dar altele nu. Chitosanii diferă în lungimea lanțului și în numărul și distribuția reziduurilor de acid acetic de-a lungul lanțului de zahăr. Chitosanii bine caracterizați, numiți acum chitosani de a doua generație, sunt folosiți în prezent ca bază pentru produse noi, precum biostimulantul vegetal „Kitostim”, care accelerează dezvoltarea plantelor și le întărește împotriva bolilor provocate de căldură.

Echipa Münster a reușit să producă catene scurte de chitosan, așa-numitele oligomere, cu un aranjament definit de molecule de acid acetic și a testat bioactivitatea acestora. Au folosit celulele de orez tratate cu oligomeri de chitosan pentru a le stimula sistemul imunitar. Când au folosit oligomeri cu chitosan cu patru unități de zahăr, acesta a avut un efect imunostimulator puternic. Diferențe clare de bioactivitate au fost găsite între chitosanii cu aceeași lungime a lanțului și același număr de reziduuri de acid acetic atunci când au diferit în poziția reziduului de acid acetic. Cercetătorii testează acest tetramer ca vaccin care stimulează sistemul imunitar natural al plantelor.

Articolul original este disponibil pe https://www.uni-muenster.de/news/view.php?cmdid=10800

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube