Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

UE folosește ingineria genetică pentru a crea culturi rezistente la secetă

18/01/2018 by: admin

Seceta este una dintre cele mai mari griji pentru un fermier, uneori fiind amenințătoare nu doar pentru unele recoltei, ci chiar pentru întreaga Uniune Europeană. De aceea, se află în derulare un proiect finanțat de UE, care utilizează cuceririle de ultimă oră ale geneticii pentru a vedea dacă cele mai grave efecte ale lipsei de apă ar putea fi evitate prin crearea unor plante tolerante la secetă.

Proiectul WATBIO studiază modul în care unele plante pot supraviețui cu mai puțină apă decât altele. Bazându-se pe fonduri de 9 milioane € de la UE, echipa  implicată în proiect aplică celor mai noi tehnologii secventiere a ADN-ului genomului pentru a dezvolta noi culturi, cu o mai mare toleranță la secetă.

Proiectul care se întinde pe cinci ani, a început în noiembrie 2012 și reunește 22 de parteneri din medii academice si industriale, cu expertiză în biologie moleculară, fiziologia plantelor, mecanisme celulare, și tehnici de secvențiere de ultimă generație.

Gail Taylor, coordonatorul WATBIO, spune că proiectul își propune să identifice trăsăturile genetice cheie pentru mecanismele fundamentale de rezistență la secetă. "Încercăm să abordăm această problemă prin intermediul noilor tehnologii", spune ea. "Acum cinci ani, acest proiect nu ar fi fost posibil pentru că secvențierea ADN-ului era prea costisitoare. Acum avem secvențierea genomului de la mai mult de 50 de plopi, din probe prelevate de pe site-uri de contrast din Europa", adaugă ea.

Taylor, care este, de asemenea, director de cercetare pentru științele vieții la Universitatea din Southampton, spune că modul în care plantele răspund stresului la secetă este foarte complex și implică o multitudine de gene și rețele. "Folosim genetica și genomica încercând să captăm variația din mai multe gene simultan", spune ea. "Cercetarea științifică intră într-adevăr într-o nouă eră. Dacă putem identifica mici schimbări, s-ar putea să obținem un indiciu referitor la supraviețuirea în medii stresante. Aceste variante de ADN pot fi utilizate apoi în programele de ameliorare, ceea ce ne permite să valorificăm puterea biologiei moleculare, fără a ne mai lovi de necesitatea modificării genetice", explică ea.

 

Cele trei culturi alese sunt plopi, iarba elefantului (Miscanthus), și trestie de zahăr gigant sau de roșeața-râului (Arundo donax). În prezent toate trei sunt puțin utilizate, cresc foarte repede, și au potențial de culturi energetice.

Plopul este deosebit de interesant pentru cercetători, astfel că a fost prima specie de arbori cu genomul deplin secvențiat încă de acum zece ani. La acea vreme, aceasta costa aproximativ 30 de milioane $ De atunci, cheltuielile pentru secvențierea genomului au acăzut atât de mult, încât astăzi nu depășește 10.000 $.

Proiectul folosește, de asemenea, o tehnologie sofisticată pentru a calcula algoritmii de imagini ale probelor, lăsând astfel plantele în sine neatinse.

Cele trei plante alese sunt toate non-alimentare, culturi energetice. Alegerea nu a fost făcută doar pentru evitarea unor dispute referitoare la culturi alimentare versus culturi energetice. Un alt argument, spune Taylor, este cel referitor la  dezvoltarea unor culturi pe parcelele relativ greu accesibile, care nu se pretează  culturilor alimentare. "Este vorba despre optimizarea utilizării terenurilor în toată Europa. Ne uităm la mozaicul de peisaje și ne gândim ce putem face cu diferite loturi", spune ea.

Penuria de apă rămâne o amenințare serioasă în Europa – seceta din 2003 a scăzut productivitatea culturilor din Europa cu 30%, iar cercetătoarea crede că schimbările climatice ar putea să însemne evenimente meteorologice extreme în anii următori.   "Ceea ce vrem este să obținem plante cu cel mai mare randament posibil în aceste zone în care apa este rară", a sintetizat ea.

 

Detalii referitoare la proiect:

Acronim proiect: WATBIO

Participanti: Marea Britanie (coordonator), Suedia, Spania, Olanda, Grecia, Franța, Italia, Germania

Proiectul Nr: 311929

Costuri totale: € 11 658 901

Contribuția UE: € 8 999 997

Durata: Noiembrie 2012 - octombrie 2017

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube