Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Tehnologia CRISPR şi DuPont Pioneer promit o cotitură în cultura porumbului

2016-04-27 08:51:23

„Cunoştiinţele dobândite în 90 de cercetări asupra biologiei porumbului vor fi aplicate acum, pentru a obţine următoarea generaţie de hibrizi de porumb ceros de înaltă calitate”, a declarat Neal Gutterson, vicepreşedintele pentru cercetare şi dezvoltare al DuPont Pioneer. „Acest nou hibrid va aduce beneficii întregului lanţ, de la cultivatori, până la procesatori şi la consumatorul final”, a precizat domnia-sa.

Noul hibrid va putea fi diponibil pe piaţă cel mai târziu în 2021, adică peste cinci ani. Pentru realizarea lui a fost folosită tehnologia CRISPR, cea mai modernă descoperire în domeniul creerii organismelor transgenice.

Pe de altă parte, Departamentul pentru Agricultură al SUA a precizat că reglementările aplicabile OMG-urilor obţinute prin tehnologii clasice nu se aplică şi celor realizate cu ajutorul tehnologiei CRISPR. „Această tehnologie de modificare a genelor, cea mai precisă din câte au avut la dispoziţie până acum cercetătorii, ne va permite să facem o cotitură în ceea ce priveşte randamentele pe care noii hibrizi de porumb ceros le vor da”, a ţinut să sublinieze Neal Gutterson.

Faptul că noile produse nu vor fi supuse reglementărilor referitoare la OMG, va face ca acestea să ajungă mult mai repede pe piaţă, cu cheltuieli mult mai mici. Decizia Departamentului Agriculturii este fundamentată prin aceea că plantele modificate prin tehnologia CRISPR nu conţin „niciun material genetic introdus din afară” şi nici fragmente de ADN străin. Ca atare, nu este cazul ca ele să fie tratate drept alte plante, consideră USDA.

„O asemenea decizie reprezintă o încurajare clară a cercetătorilor care deja folosesc CRISPR”, a declarat Joyce Van Eck, profesor asistent la Boyce Thompson Institute, în cadrul unei reuniuni a geneticienilor americani.

Maywa Montenegro, cercetătoare la Universitatea Berkley,din California, scria în luna ianuarie: ”Începând cu demonstraţiile din 2013, când a fost prezentată drept o tehnologie de modificare a genomului la Arabidopsis şi la tutun – două plante utilizate pe scară largă în laboratoare – CRISPR a fost testată pe tot felul de plante de cultură, inclusiv grâu, orez, soia, cartofi, sorg, portocale şi tomate. Până la sfârşitul lui 2014, o gamă întreagă de aplicaţii ale CRISPR au fost testate, de la creşterea rezistenţei plantelor la dăunători până la reducerea şanselor de transmitere a unor boli la animale, prin consumul nutreţurilor.”

Poate că această abordare a autorităţilor americane, împreună cu opiniile majorității covârșitoare a oamenilor de știință, unele venite chiar de la lideri in domeniul cercetării pentru agricultura organică (a se vedea http://ludgerwess.com/organic-crispr/) vor reuşi să-i facă pe cei care in mod tradițional se opun biotehnologiilor, dar si pe cei care fac parte din forurile decizionale în privinţa reglementărilor din domeniul securităţii alimentare, să încerce măcar să îşi reevaluaze atitudinea. Şi argumentele!

 

Mai multe despre acest subiect puteţi găsi pe http://www.businessinsider.com/dupont-crispr-corn-in-stores-in-5-years

Sursa poza: Wikimedia Commons 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube