Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Sunt albinele afectate de culturile modificate genetic?

18/01/2018 by: admin

Chiar dacă autoritățile din domeniul sănătății au testat impactul plantelor modificate genetic asupra insectelor și animalelor nețintite înainte de a fi introduse pe piață, unii apicultori - deseori europeni – se opun încă la cultivarea plantelor Bt, rezistente la sfredelitorul porumbului și la viermele sârmos, dăunători în multe culturi de câmp și legume. Ei îi acuză de uciderea albinelor sau de reducerea coloniilor, un simptom recurent și anormal observat încă din 1998. Este justificat acest lucru?
"Nu," spun cercetătorii într-o meta-analiză care tocmai a apărut în publicația „Progrese în Cercetarea Botanică”. Agnès Ricroch, profesor și cercetător la AgroParisTech, spune: "Am identificat peste 60 de studii privind impactul culturilor modificate genetic, toxinele produse de culturile modificate genetic la albine în toate etapele. Acestea includ studii sau meta-analize făcute în perioada 1994-2017 în laborator, precum și în condiții de teren. Observăm că generația actuală de plante Bt nu are efect letal sau sub-letal asupra albinelor. De ce ? Pentru că acțiunea letală a toxinei introduse este foarte specifică pentru două familii majore de insecte dăunătoare ale culturilor (lepidopterele și gândacii), dar nu și a hymenopterelor, a familiilor de albine, a viespilor sau a bondarilor.
"În schimb, culturile Bt rezistente la insectele dăunătoare amintite nu mai necesită pulverizarea de insecticid, cu toate beneficiile ecologice și de sănătate pe care le aduce vieții sălbatice și sănătății umane în țările în care standardele nu sunt la fel de stricte ca în Europa".
Cauza scăderii numărului de insecte polenizatoare, cum ar fi albinele, este complicat de a înțeles și, după mulți ani de studiu, este, definit, multifactorială. Dar nu se poate atribui OMG-urilor ca atare!

Poza: David Levine from Portland, USA - Bee, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51097721

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube