Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Stressul de mediu generează mai multe schimbări în plante decât modificările genetice

18/01/2018 by: admin

Cercetătorii portughezi de la Universitatea Nova, din Lisabona, au reușit să demonstreze că stresul de mediu generează mai multe schimbări în produsii de expresie ale genelor  decât transgeneza în sine. Autorii studiului, membri ai Institutului de Tehnologie Chimică și Biologică Antonio Xavier, au studiat liniile de orez modificate genetic și supuse stresului de sare. Ei au urmărit liniile a opt generații, analizând schimbările în transcriptom (colecția tuturor transcrierilor, ARN-urile care rezultă din transcrierea ADN-ului) și în proteom (toate proteinele).
Rezultatele au arătat că diferențele asociate cu modificarea genetică au fost, în mare parte, schimbări fiziologice de scurtă durată care au fost atenuate de-a lungul generațiilor. Dar rezultatele au mai arătat și că stresul din mediul înconjurător cauzează mai multe modificări ale proteomului și ale transcripției decât transgeneza.
"În cazul în care factorii de mediu pot provoca mai multe schimbări decât transgeneza, credem că este pertinent să ne întrebăm ce este cu adevărat relevant și ceea ce este inutil să ne preocupe atunci când se evaluează organismele modificate genetic (...) Factorii de mediu singuri cauzează mai multe schimbări în ADN-ul plantei decât atunci când se urmărește o modificare specifică", au spus autorii.
"Mâncăm zilnic plante supuse stresului de mediu, fără ca asta să ne îngrijoreze", notează Rita Batista, una dintre participantele la studiu. "Atunci când problema este transgenică, apar o mulțime de prejudecăți, mare parte din cauza lipsei de informații. Iar deciziile se bazează pe interese politice și economice", a mai adăugat cercetătoarea.

Articolul original este disponibil pe www.chilebio.cl/?p=6725

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube