Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

SOT consideră culturile MG la fel de sigure ca plantele clasice

18/01/2018 by: admin

Societatea de Toxicologie (SOT) este un organism internațional care reunește peste 8.500 dintre cei mai reputați toxicologi ai lumii. La sfârșitul lunii noiembrie 2017, asociația a adoptat o declarație asupra culturilor de plante modificate genetic. Conținutul acestui document îl prezentăm, în sinteză, în cele ce urmează:
„Prima plantă alimentară, un soi de tomate, realizată prin intermediul ingineriei genetice (GE) a fost introdusă pe piață în 1995, urmată de dezvoltarea cu succes și cultivarea comercială de porumb, soia, bumbac, rapiță, cartofi, papaya, lucernă, dovlecei și sfeclă de zahăr cu trăsături genetice specifice noi. În tot acest timp a existat o dezbatere publică privind eventualele efecte negative cauzate de consumul de alimente produse din aceste culturi (adică organisme modificate genetic - OMG) asupra sănătății umane sau animale. Siguranța fiecărui nou eveniment a fost evaluată și comunicată autorităților de reglementare și toate aprobările necesare au fost acordate înainte de producerea lor comercială.
Ingineria genetica este un proces de introducere a modificărilor genetice specifice pentru îmbunătățirea varietăților comune de culturi în anumite specii, moduri care nu pot fi realizate prin creșterea convențională. În multe cazuri, acest lucru a fost realizat prin inserarea secvențelor de ADN din surse necuprinse în mod specific în genomul culturilor alimentare, urmărind să le înzestreze cu calități biologice pe care altfel nu le-ar fi avut.
Cel mai bine adesea, culturile MG folosesc proteine care furnizează plantelor o activitate insecticidă selectivă sau toleranță la anumite erbicide. Toate plantele folosite ca hrană pentru animale sau pentru hrana umană includ varietăți cu diferențe genetice marcate, datorită reproducerii convenționale de la sute  la mii ani sau prin mutageneză intenționată, dar nedirecționată. Aceste procese duc, de obicei, pe scară largă, la schimbări genomice în culturile rezultate.
Siguranța plantelor a fost asigurată în mod tradițional de amelioratorii de plante, examinând caracterele agronomice ale culturilor rezultate.
Multe evenimente MG au obținut un succes comercial imens în ultimii 20 de ani, în special cele legate de soia și porumb. Mai mult de 90% din recoltele din SUA includ una sau mai multe trăsături MG (de exemplu rezistența la insecte sau toleranța la erbicide, ori ambele trăsături agronomice). În acest timp, nu a existat nici o dovadă verificabilă a efectelor adverse, fie și potențiale, asupra sănătății.
În timp ce aceste dovezi vin în sprijinul susținerii siguranței acestor produse pentru majoritatea comunității științifice, au existat și voci ale oamenilor de știință sau ale consumatorilor care nu au fost satisfăcute. Unele țări au adoptat reglementări care impun etichetarea alimentelor conținând ingrediente din culturile MG cu etichete care menționează "conține ingrediente din culturile modificate genetic" sau "conține OMG". Unii consumatori pot vedea etichetele ca pe un indicator al faptului că există îngrijorări cu privire la culturile GE și alimentele obținute din acestea.
Datele obținute în urma studiilor științifice au fost copleșitoare. Ele au demonstrat că alimentele obținute din culturile GE (genetically-engineered) sunt la fel de sigure și nutritive ca produsele alimentare obținute din culturi non-GE (adică convenționale). Din punct de vedere istoric, motivul principal pentru etichetarea produselor alimentare a fost informarea consumatorilor cu privire la conținutul acestora, astfel încât să poată face alegeri în ceea ce privește siguranța, nutriția sau motive personale. Etichetarea pentru alergeni este destul de specifică pentru ingredientul alergenic.
Concentrațiile de zahăr, sare și grăsimi sunt identificate pe etichetele ambalajelor în acest scop.
În consecință, etichetarea ambalajelor pentru alimente drept "conține OMG" este exactă prin faptul că descrie procesul utilizat pentru a obține produsul alimentar (sau unul ori mai multe componente din interior), dar acesta nu se constituie ca o avertizare despre schimbarea specifică sau despre siguranța alimentului.”

Articolul original este disponibil pe www.toxicology.org/pubs/statements/SOT_Safety_of_GE_Food_Crops_Issue_Statement_FINAL.pdf

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube