Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Sorgul supraviețuiește secetei printr-o „gimnastică genomică”

18/01/2018 by: admin

Un nou studiu, realizat sub coordonarea unei echipe de la Universitatea California. din Berkeley (S.U.A.) dezvăluie modul în care plantele de sorg își controlează genomul pentru a supraviețui secetei. Planta activează și dezactivează unele gene la primul semn al insuficienței de apă. Apoi, când apa revine, repetă procesul în sens invers. Astfel, planta poate supraviețui chiar și atunci când mediul din jurul său devine dur și arid.

Un set de 400 de eșantioane de plante de sorg cultivate timp de 17 săptămâni, în câmp deschis în Central Valley din California, arată că în genomul sorgului este modulată exprimarea unui total de 10,727 de gene, adică mai mult de 40% din totalul genelor conținute în genomul său, ca răspuns la stresul cauzat de secetă. Multe dintre aceste modificări apar la o săptămână după ce planta nu mai primește apă sau, dimpotrivă, atunci când este irigată pentru prima dată după săptămâni în care n-a mai fost udată.

Pentru a efectua cercetarea, echipa a cultivat plante de sorg în trei condiții diferite de irigare: secetă pre-înflorire, secetă post-înflorire și aplicări de apă controlate. Au făcut acest lucru timp de trei ani consecutivi la Centrul de Cercetare și Extensie Agricolă UC Kearney (KARE) din Parlier, California.

„Sorgul este într-adevăr tolerant la secetă, și dacă învățăm cum poate fi atât de tolerant, atunci poate putem ajuta și alte plante să supraviețuiască în același fel“, a declarat Peggy Lemaux, de la Departamentul de Plante și Biologie Microbiană al Universității din California, coautor al articolului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Controlăm foarte atent condițiile de irigare și prelevăm mostre din întreaga perioadă de dezvoltare a sorgului, astfel încât cercetătorii ar putea utiliza de fapt aceste date nu numai pentru a studia stresul de secetă, ci și pentru a studia dezvoltarea plantelor.”, a spus Lemaux.

Articolul original este disponibil pe https://news.berkeley.edu/2019/12/02/genomic-gymnastics-help-sorghum-plant-survive-drought/

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube