Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Somonul MG naște controverse în Canada

18/01/2018 by: admin

După o muncă de două decenii, somonul modificat genetic produs de AquaBounty Technologies a fost aprobat, în sfârșit, pentru vânzare în Canada în 2016. De curând a apărut și pe rafturi, generând reacții dintre cele mai diverse.
Somonul MG al companiei poate crește de două ori mai mare decât somonul de crescătorie convențional, potrivit Guardian. Creșterea accelerată înseamnă că peștii vor ajunge la dimensiunea adultului în 18 luni, și nu în 30. Acest rezultat este obținut prin „îmbogățirea” somonului de Atlantic cu o genă a hormonului de creștere luată de la somonul Chinook. Compania susține, de asemenea, că somonul lor consumă cu 20-25% mai puține alimente per kilogram de carne.
"Vânzarea și discuțiile cu potențialii cumpărători demonstrează clar că piața dorește peștele nostru și așteptăm cu nerăbdare să ne creștem capacitatea de producție pentru a satisface cererea", a declarat Ronald Stotish, director executiv al AquaBounty, săptămâna trecută.
În pofida perspectivelor pozitive ale companiei asupra pieței, o reacție puternică a fost declanșată de mai multe grupuri și organizații care nu sunt de acord cu ideea de a vinde mâncare modificată genetic.
IGA și supermarketurile Costco au postat pe site-urile lor că nu intenționează să vândă somonul. Grupurile ecologiste sunt indignate de noul produs. GMO Vigilance, o organizația din Montreal, a declarat pe internet că vânzarea somonului în Canada „îi face pe canadieni cobai” și crede că guvernul ar trebui să introducă o legislație care să impună ca alimentele modificate genetic să fie etichetate corespunzător. „Primul animal modificat genetic este pe piață, iar consumatorii din Quebec și Canada vor deveni primii cobai fără să știe. În absența etichetării obligatorii, nu putem face o alegere în cunoștință de cauză", a declarat Thibault Rehn, Coordonator la GMO Vigilance, potrivit CNBC.
Lucy Sharratt, de la Canadian Biotechnology Action Network, a declarat: "Compania nu a dezvăluit unde au fost vândute fileurile de somon GM sau în ce scop și suntem șocati să descoperim ca au intrat pe piață în acest moment", scrie Guardian.
”Considerăm că măsurile de evitare a amestecării cu somonul sălbatic din Atlantic sunt inadecvate și odată ce există o contaminare genetică, somonul sălbatic este schimbat pentru totdeauna. Acesta ar fi un experiment uriaș și nu vom cunoaște consecințele ", a declarat Mark Butler, de la Centrul de acțiune pentru ecologie.
AquaBounty susține însă că peștele lor este steril și este crescut doar în tancuri fără ieșire la mare. Actuala cantitate de somon GM care a fost vândută în Canada provine din Panama, dar compania încearcă să extindă operațiunile de creștere în zona insulei Prince Edward, situată pe coasta de est a Canadei, a raportat Guardian.
Autoritățile de reglementare din Canada spun că au existat patru ani de testare, în care nu s-au evidențiat informații nutriționale negative și au considerat că noul produs la fel de sigur ca somonul convențional din Atlanticul. În plus, au ajuns la concluzia că nu ar fi necesar să se eticheteze special somonul respectiv.
În 2015, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (USFDA) a aprobat somonul MG, dar a emis o interdicție privind importul și vânzarea acestuia două luni mai târziu, precizând că este necesar să se stabilească orientări clare privind etichetarea, înainte de a putea merge mai departe cu produsul.
Activitatea de cercetare asupra somonului modificat genetic a fost inițiată în 1982 de către un grup de oameni de știință canadieni.

Articolul original este disponibil pe https://www.rt.com/usa/399136-salmon-gmo-first-food-supply/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube