Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Soia cu conținut crescut de proteine

18/01/2018 by: admin

Până în prezent, nimeni nu a reușit să obțină o creștere a nivelului de proteine din soia fără a afecta negativ randamentul agricol al plantei. De curând, oamenii de știință americani au reușit să introducă o singură genă în ADN-ul plantei, fără a produce efecte secundare care limitează performanța. Acest lucru va permite obținerea unei valori nutriționale mai mari pentru făina de soia, foarte importantă în hrana animalelor.

Rezultatele inițiale ale cercetătorilor de la Universitatea din Illinois (Statele Unite) sugerează că ar putea fi posibil să se dezvolte soia cu o concentrație mai mare de proteine fără a se reduce în mod semnificativ randamentele. Ei au testat o genă care mărește cantitatea de proteină pe două varietăți diferite de soia. Rezultatele au fost promițătoare: plantele ambelor soiuri au avut o concentrație mai mare de proteine și nu au prezentat o scădere semnificativă a randamentelor.

Aceste gene se răspândesc în mai multe locusuri din ADN-ul soiei. Diferitele versiuni ale genelor din fiecare locus pot duce la o concentrație mai mare sau mai mică de proteine din leguminoase. ADN-ul din celulele de soia, ca și în toate celulele vegetale și animale, este ambalat în structuri numite cromozomi. Cercetătorii s-au concentrat pe o genă localizată pe cromozomul 15, care anterior s-a dovedit a afecta concentrația de proteine.

Ei au dezvoltat linii experimentale cu și fără gena proteică mare prin introducerea genei în două varietăți de soia și testarea liniilor atât pentru concentrația, cât și pentru randamentul proteic. Astfel au descoperit că această genă de pe cromozomul 15 crește în mod constant concentrația de proteine. Gena a crescut concentrația de proteine cu 8 până la 14 grame pe kilogram de soia. Utilizarea acestei varietăți de soia ar putea fi o opțiune eficientă atunci când fermierii doresc soia cu o concentrație mai ridicată de proteine.

Cercetătorii au observat și o scădere a concentrației de ulei din semințe ca rezultat al genei, dar fără o reducere semnificativă a performanței. Acest lucru este în contrast cu impactul unei gene de pe cromozomul 20, care a crescut concentrația de proteine, dar a redus semnificativ randamentele la mai multe varietăți de soia.

 

Articolul original este disponibil pe www.agronomy.org/science-news/high-yield-protein-soybean-gene

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube