Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Simbioza orez – ciupercă, un pas spre o agricultură mai curată

18/01/2018 by: admin

Micoriza arbusculara este un tip de ciupercă care stabilește relații simbiotice cu rădăcinile majorității plantelor terestre, îmbunătățindu-le nutriția și rezistența la agenți patogeni. Până acum, efectele micorizei arbusculare asupra plantelor de orez, cea mai importantă cultură de cereale din lume, au fost puțin studiate. O nouă lucrare publicată în revista Rice, condusă de cercetători de la Centrul de Cercetare în Agrigenomică (CRAG), dezvăluie că plantele de orez în simbioză cu ciuperci micoriza arbusculara prezintă o creștere mai rapidă, productivitate și rezistență la mai mulți agenți patogeni. Această descoperire permite elaborarea unor tehnologii care ar reduce utilizarea fungicidelor.

Simbioza este o relație benefică reciproc pentru organismele implicate, iar această strategie este deja utilizată pentru a îmbunătăți producția multor culturi relevante, precum grâu, ovăz și majoritatea speciilor de leguminoase. În mod tradițional, se credea că plantele cultivate în medii acvatice, cum ar fi orezul, care crește în principal pe câmpuri inundate, nu erau simbiotice cu micoriza arbusculara. În prezent, diferite studii au arătat că această asociație are loc, iar o nouă cercetare condusă de Sonia Campo, cercetător postdoctoral la CRAG, arată că simbioza dintre micoriza și orez poate crește randamentul câmpurilor de orez cultivate în apă.

Ca parte a proiectului european GreenRice, care urmărește să dezvolte un sistem de cultivare a orezului mai durabil, echipa de cercetare a studiat efectul simbiozei în douăsprezece soiuri de orez răspândite pe scară largă în Europa. În condiții de seră, plantele de orez au fost inoculate cu două specii diferite de micoriza și s-a demonstrat că marea majoritate a soiurilor au crescut mai mult după tratament. În același timp, a fost investigată și rezistența plantelor inoculate la cea mai temută boală a orezului, piricularioza, cauzată de ciuperca patogenă Magnaporthe oryzae.

După ce plantele au fost inoculate și supuse ciupercii patogene, am observat că, în general, simbioza protejează plantele de infecție. Totuși, la soiul Maratelli, care este foarte sensibil la boală, inocularea a avut un efect negativ. Aceste rezultate indică faptul că simbioza are un potențial mare de a îmbunătăți rezistența, dar efectele trebuie evaluate de la caz la caz în funcție de diferitele soiuri ”, explică Sonia Campo, șefa proiectului și primul autor al articolului.

Datorită colaborării cu cercetători experți în agronomie de la Institutul de Cercetare și Tehnologie Agroalimentare (IRTA) condus de Mar Català și Maite Martínez, experimentele au fost efectuate în sisteme de cultivare convenționale. În testele efectuate în orezăriile din stațiunea experimentală Ebro, s-a văzut că inocularea ciupercii a îmbunătățit productivitatea plantelor cu până la 40%, în principal datorită creșterii numărului de panicule care conțin boabele de orez. Această creștere substanțială a randamentului arată că simbioza este funcțională în condiții de inundație și dovedește, de asemenea, că inocularea cu micoriza arbusculara este o strategie promițătoare care ar putea fi implementată pe câmpuri.

În lumina Anului Internațional al Sănătății Plantelor, cum a fost declarat de către Organizația Națiunilor Unite anul 2020, această nouă lucrare de cercetare capătă o relevanță deosebită. „Rezultatele noastre sugerează o alternativă la utilizarea de îngrășăminte și pesticide, a căror utilizare excesivă a generat probleme de mediu în multe zone de cultivare a orezului”, a mai arătat dr. Sonia Campo.

Articolul original este disponibil pe https://thericejournal.springeropen.com/articles/10.1186/s12284-020-00402-7

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube