Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Și britanicii testează cartofi MG

18/01/2018 by: admin

Deși prea puțin cunoscută la noi în țară, unde agentul patogen nu are condiții bune de dezvoltare, mana târzie a cartofului sau fitoftoroza este una dintre cele mai temute boli. Este considerată ca o problemă globală, care ar putea reduce drastic producția de cartofi. Pentru combaterea acestei boli sunt folosite tratamente multiple de fungicide.
Un cartof modificat genetic (MG), conceput pentru a rezista acestei boli devastatoare, s-a comportat "în mod strălucit" în primul an al studiilor pe teren făcute de cercetătorii britanici din Norwich.
Experimentul efectuat de laboratorul Sainsbury (TSL) din Parcul de Cercetare Norwich implică încorporarea a trei gene rezistente la Phytophthora infestans, ciuperca ce provoacă boala, provenind de la o rudă sălbatică a soiului comercial Maris Piper.
Dupa primul an al studiului de teren, oamenii de știință au observat o îmbunătățire semnificativă a rezistenței la mana târzie, și cu o diferență semnificativă între comportamentul plantelor cu rezistența indusă și a celor nerezistente.
Profesorul Jonathan Jones, care conduce proiectul, a declarat că rezultatele inițiale au dovedit că ar putea exista un mod de a controla mana târzie, fără a fi nevoie de stropiri cu fungicide chimice. "Primul an al studiului asupra Maris Piper a adus rezultate strălucite", a spus el. "Am observat rezistență la fitoftoroză în toate liniile. Avem tehnologia pentru a rezolva problemele care afectează mijloacele de trai ale multor oameni. Bolile plantei reduc randamentele și necesită aplicarea de produse agrochimice, iar acest studiu de teren arată că este posibilă o agricultură mai durabilă."
Pe lângă rezistența la mană, studiile de teren asupra cartofilor Maris Piper din anul viitor vor viza și trăsături pentru îmbunătățirea calității tuberculilor. Două gene vor fi dezactivate în plantă, un proces cunoscut sub numele de "amuțire".
Una dintre gene va fi cea care provoacă învinețirea, ceea ce va face cartofii mai atractivi pentru clienți. A doua genă „redusă la tăcere” ar putea reduce înnegrirea și formarea de acrilamidă atunci când cartofii sunt gătiți la temperaturi ridicate - de exemplu, atunci când sunt prăjiți sub formă de chips-uri.
Cercetările se desfășoară cu ajutorul unei granturi pentru inițiative pentru culturi de câmp și horticultură (HAPI), oferite de BBSRC (Consiliul de Cercetare în Biotehnologie și Științe Biologice) și se desfășoară în parteneriat cu Simplot Plant Sciences din SUA și cu BioPotatoes Ltd. din Marea Britanie.
Aprobarea studiului de către Guvernul britanic a fost condiționată de îngrădirea plantelor modificate genetic și împiedicarea amestecării lor cu culturile convenționale sau eliberarea în mediu. La sfârșitul fiecărui sezon, toate materialele recoltate (blaturile de plante și tuberculii) sunt depozitate în recipiente sigilate și distruse într-o instalație autorizată de eliminare a deșeurilor. După fiecare sezon din timpul perioadei de probă de trei ani, parcelele folosite vor fi monitorizate de voluntari și deținătorii de terenuri, spre a preveni răsărirea accidentală a plantelor MG.

Articolul original este disponibil pe http://www.edp24.co.uk/business/farming/gm-potato-trial-showing-positive-signs-of-blight-resistance-at-the-sainsbury-laboratory-in-norwich-1-5252730

Poza: YZasman

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube