Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Secretele unui năut mai rezistent, dezvăluite printr-o amplă cooperare

18/01/2018 by: admin

Oamenii de știință din 21 de institute de cercetare din întreaga lume au încheiat cu succes un proiect imens, care a presupus secvențierea genomului a 429 de linii de năut, provenind din 45 de țări diferite. Scopul acestui uriaș efort a fost acela de a identifica genele de toleranță la secetă și căldură.

Eforturile au dezvăluit perspective fundamentale referitoare la diversitatea genetică, domesticirea și trăsăturile agronomice ale năutului. De asemenea, studiul a stabilit originea năutului și răspândirea sa în Asia și Africa.

Echipa, coordonată de International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), în strânsă colaborare cu BGI-Shenzhen, China, a implicat 39 de oameni de știință din cele mai importante institute de cercetare din lume. Acesta este cel mai complex studiu efectuat vreodată asupra genomului năutului.

Rezultatele ar putea consta în dezvoltarea unor soiuri cu randamente mai mari, rezistente la boli și dăunători și capabile să reziste mai mult la rigorile vremii.

Rezultatele eforturilor de trei ani au fost publicate în Nature Genetics on-line.

Mai mult de 90% din suprafața de cultivare a năutului este în Asia de Sud. Seceta și temperaturile în creștere cauzează o pierdere de producție de peste 70% la năut la nivel global. Năutul, care este o recoltă de sezon rece, este probabil să sufere o reducere suplimentară a productivității din cauza temperaturilor în creștere.

Studiul a fost realizat în strânsă colaborare cu partenerii din cadrul Sistemelor naționale de cercetare agricolă. India, de exemplu, în calitate de cel mai mare consumator de năut din lume, se confruntă cu o creștere a decalajului de producție. Această nouă cercetare ar putea duce India mai aproape de atingerea auto-suficienței.

"Aceasta este o contribuție semnificativă la cercetarea agricolă globală și aceste soluții științifice unice vor ajuta la atenuarea problemelor cu care se confruntă lumea chiar acum. Știința este cheia eforturilor continue în cadrul ICAR și ICRISAT și, de asemenea, calea de urmat pentru agricultură în țară ", a declarat Dr. Trilochan Mohapatra, Secretar al Departamentului de Cercetare și Educație Agricolă și Director General al Consiliului Indian al Cercetării Agricole (ICAR).

 

Articolul original este disponibil pe https://www.icrisat.org/global-team-cracks-genetic-code-to-develop-high-yielding-climate-resilient-chickpea/

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube