Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Săptămâna Europeană a Biotehnologiilor, prilejul a două evenimente de marcă în România

18/01/2018 by: admin

Săptămâna Europeană a Biotehnologiilor a fost marcată în România prin două evenimente de înaltă ținută. Primul dintre ele a avut loc la București, pe 25 septembrie. La masa rotundă cu tema „Inovații în ameliorarea plantelor – evoluții recente și traiectorii viitoare”, profesorul Julian Adams, de la Departamentul de Biologie Moleculară, Celulară și Dezvoltare al Universității Michigan, din SUA, a prezentat avantajele economice, sociale și de mediu pe care le prezintă cultivarea plantelor obținute prin noile tehnici de reproducere și selecție. Domnia-sa a insistat asupra importanței pe care o are înțelegerea faptului că noile tehnologii, precum CRISPR, sunt deosebit de precise și total diferite față de tehnicile folosite în genetică acum un deceniu, când Europa a adoptat reglementările care guvernează și acum OMG-urile.„Aceste reglementări sunt învechite și nu sunt aplicabile produselor obținute cu noile tehnologii”, a evidențiat domnia-sa.

În același ton și oarecum în completarea profesorului Julian Adams a fost prezentarea Martinei Helminger, cercetător în cadrul Institutului pentru Chimie și Tehnologie de la Viena. Ea este unul dintre cei care au demarat o inițiativă cetățenească de proporții în Uniunea Europeană: „Creșteți progresul știinșific – Agricultura contează”. Inițiativa constă în cererea adresată Comisiei Europene de a adopta o decizie care să acorde o mai mare importanță științei puse în slujba dezvoltării agriculturii, inclusiv prin permiterea utilizării plantelor obținute prin noile tehnologii de editare a genomului. Pentru a fi validă, această inițiativă are nevoie de un milion de semnături ale cetățenilor din cel puțin șase țări UE. Semnăturile trebuie strânse până în toamna anului 2020.

Discuțiile care au urmat s-au dovedit a fi animate și pline de substanță. Manifestarea a continuat a doua zi, pe 26 septembrie, la Iași. Acolo, celor doi conferențiari de la București li s-au adăugat, în Amfiteatrul Mare al USAMV, și d-na Anne-Claire Vial, președintele Institutului de Cercetare Arvalis, din Franța. Domnia-sa a vorbit despre așteptările fermierilor din Hexagon în ceea ce privește tehnologiile vegetale de ultimă generație, dar și despre modul în care institutul pe care îl conduce reușește să le satisfacă. La rîndul său, vorbitoarea a apreciat că actualele limitări impuse de legislația europeană utilizării rezultatelor obținute prin utilizarea noilor tehnici de selecție și reproducere constituie o piedică serioasă în calea progresului.

Seria de vorbitori a fost încheiată de dl. Mihael Cristin Ichim, cercetător la Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Științe Biologice de la Piatra Neamț. Domnia-sa a vorbit despre experiența României și a fermierilor români în domeniul utilizării biotehnologiilor moderne.

Avalanșa de întrebări, remarci, discuții între conferențiari și auditoriul format din cercetători, fermieri, studenți, masteranzi și doctoranzi ai USAMV Iași, reprezentanți ai presei și ai unor instituții publice i-au dat serios de lucru moderatorului evenimentului, acad. Prof. Dr. Doru Pamfil, pro-rector al USAMV Cluj.

Evenimentele au fost organizate de către AgroBiotechRom, împreună cu Ambasada SUA la București, Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) și Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR).

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube