Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Replica biotehnologiilor la deșertificare

18/01/2018 by: admin

Timp de secole, s-au aplicat tehnici tradiționale pentru îmbunătățirea proprietăților plantelor, făcându-le mai productive, cu fructe de calitate mai bună și rezistență sporită la variațiile condițiilor climatice. În ultimii ani, biotehnologia agricolă a obținut importante realizări în această direcție, dezvoltând soiuri modificate genetic capabile să crească cu mai puțină apă sau la temperaturi extreme. Noile instrumente aflate la dispoziția geneticienilor au permis o îmbunătățire rapidă, mai precisă și mai sigură a plantelor.

Pentru dezvoltarea de noi soiuri, genele plantelor cu caracteristicile dorite sunt evaluate și extrase pentru a fi ulterior introduse în plantele cărora dorim să le conferim caracteristicile respective. Aceste soiuri tolerează mai bine absența apei ori condițiile extreme de umiditate și temperatură, fie că e vorba de căldură sau frig. Multe rezultate au fost obținute în ultimii ani. În continuare prezentăm principalele direcții de acțiune la diferite culturi, pentru a le face mai rezistente la secetă:

 

Porumb - ca exemple de luat în considerare putem găsi rezistența porumbului la secetă determinată de gena pentru trehaloză (un zahar), care face ca țesuturile plantei să fie considerabil mai rezistente la lipsa apei.

Orz - gena HvMYB1, care controlează toleranța la stres în această plantă, este asociată cu rezistența la secetă. Oamenii de știință au identificat o genă particulară printre cele 39.000 de gene pe care orzul le are (aproape de două ori mai multe decât omul), ceea ce va ajuta la combaterea efectelor secetei în diferite soiuri de orz.

 

Grâu – La fel ca majoritatea cerealelor, grâul folosește stomatele pentru a regla aportul de dioxid de carbon de carbon pentru fotosinteză și eliberarea vaporilor de apă. Stomatele se deschid atunci când apa este din abundență și se închid în condiții de uscăciune. Oamenii de știință au descoperit că scăderea numărului de stomate din frunzele de grâu îl face mai rezistent la secetă, făcând planta mai eficientă în utilizarea apei pe care o primește.

 

Năut - două soiuri rezistente la secetă pot fi cultivate în India datorită adâncimii și volumului rădăcinii. Genele ICC 4958 au fost identificate prin transferul la cele mai răspândite soiuri: Pusa 372 și Pusa 10216, acesta din urmă fiind cel mai rezistent la secetă și care, în plus, are producții cu 12% mai mari decât soiul convențional de năut.

 

Cartof - În China a fost dezvoltat un cartof tolerant la secetă, folosind factorul de transcripție GhABF2. Cercetătorii au transferat gena GhABF2 la răsadurile de cartofi folosind tehnica Agrobacterium tumefaciens, obținând opt linii transgenice. Acestea sunt caracterizate de un conținut crescut de biomasă, clorofilă, zahăr solubil, prolină și superoxidază dismutază.

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube