Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Relaxați-vă, nu trebuie să "mâncați curat"!

18/01/2018 by: admin

Așa sună îndemnul pe care, în paginile prestigioasei publicații New York Times, ni-l adresează medicul Aaron E. Carroll. Acesta este profesor de pediatrie la Școala de Medicină a Universității Indiana și a devenit cunoscut după publicarea lucrării sale "Evanghelia Alimentației Greșite: Cum și de ce să mănânci ca un păcătos".

Mai jos vă prezentăm câteva idei din această lucrare:

„Din ce în ce mai des vorbim despre mâncare la modul negativ: ce nu ar trebui să mâncăm, ce vom regreta mai târziu, ce este rău, periculos, tentant, nesănătos. Efectele acestei atitudini sunt mai insidioase decât oricare cantitate exagerată de "alimente rele" pe care am putea să o ingerăm vreodată. Îngrijindu-ne prea mult de ceea ce mâncăm, transformăm ocazii de bucurie și de plăcere de a savura viața în surse de frică și de anxietate. Iar când evităm anumite alimente, de obicei compensăm, consumând prea mult din altele.

Toate acestea se întâmplă sub masca științei. Dar o privire mai atentă asupra cercetării din spatele temerilor legate de alimente arată că multe dintre cele mai dulci produse alimentare noastre sunt de fapt bune pentru noi. La fel se întâmplă și cu sarea sau cu unele grăsimi. Duse la extreme, desigur, alegerile dietetice pot fi dăunătoare - dar această logică se aplică în ambele sensuri. Din ce în ce mai des, nu mai reușim să gândim critic despre dovezile științifice. Organismele modificate genetic sunt, probabil, cel mai bun exemplu al acestui lucru.

OMG-urile sunt, teoretic, una dintre cele mai bune soluții pentru câștigarea pariului referitor la hrănirea populației în creștere a planetei. Când un sondaj Pew din 2015 îi întreba pe americani dacă credeau că este în general sigur să mănânce alimente modificate, aproape 60% au spus că nu sunt sigure. Același sondaj a fost făcut și în rândul oamenilor de știință membri ai Asociației Americane pentru Progresul Științei. Doar 11% dintre ei credeau că OMG-urile erau nesigure.

Majorității americanilor, cel puțin judecând după acest sondaj, nu pare să-i pese despre ce gândesc oamenii de știință. De fapt, americanii nu sunt în dezacord cu oamenii de știință asupra acestui subiect mai mult decât decât asupra oricărui altul, inclusiv vaccinurile, evoluția și chiar încălzirea globală.

Dar dacă oamenii vor să evite alimentele, chiar dacă nu există niciun motiv, este aceasta o problemă? Răspunsul este da, pentru că transformă alimentele, hrana, în ceva înfricoșător. Iar frica de alimente, fără nici un motiv real, este neștiințific - parte a tendinței periculoase a anti-intelectualismului cu care ne confruntăm în tot mai multe locuri astăzi.

Alimentele ar trebui să fie un motiv de plăcere, de bucurie, nu de panică. Pentru majoritatea oamenilor, este realmente posibil să mănânce mai sănătos fără a trăi în teroare sau luptând permanent cu sine și cu ceilalți pentru a evita cu desăvârșire anumite alimente. Dacă există un lucru pe care ar trebui cu orice preț să-l tăiați din dieta, acesta e teama!”

Articolul original este disponibil pe https://mobile.nytimes.com/2017/11/04/opinion/sunday/relax-you-dont-need-to-eat-clean.html?_r=0&referer=http%3A%2F%2Fm.facebook.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube