Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Producții mai mari cu apă mai puțină, cu ajutorul enzimelor de la alge

18/01/2018 by: admin

Oamenii de știință de la Universitatea Essex din Colchester (Marea Britanie) au găsit o nouă cale de a mări productivitatea culturilor.

Plante de tutun au fost modificate cu o proteină găsită în alge pentru a-și îmbunătăți fotosinteza și pentru a grăbi creșterea, folosind totodată mai puțină apă, arată rezultatele studiului publicat în revista Nature Plants.

Tehnica se concentrează pe fotosinteză, procesul complex prin care plantele sunt capabile să folosească lumina solară și dioxidul de carbon pentru a produce substanțe nutritive care alimentează creșterea lor. Îmbunătățirea fotosintezei ar produce beneficii uriașe pentru productivitatea agricolă, dar complexitatea procesului a descurajat multe încercări anterioare de a-l manipula.

În această cercetare, oamenii de știință au utilizat procese de manipulare genetică pentru a mări gradul de exprimare a unei enzime care există deja în planta de tutun, pentru a introduce o nouă enzimă din cianobacterii și pentru a introduce o proteină din alge. Atunci când plantele au fost modificate în acest fel, capacitatea lor de a converti energia lumină eficient în energie chimică a crescut semnificativ. Spre surprinderea cercetătorilor, plantele transgenice au avut nevoie și de mult mai puțină apă pentru a produce randamente mai mari.

După ce au dovedit fezabilitatea conceptului pe plantele de tutun, speră să perfecționeze în continuare tehnica și să o adapteze la soia, fasole și orez.

Patricia Lopez-Calcagno, coautoare a lucrării, a declarat: „Populația globală este în creștere, iar asta înseamnă că trebuie să producem mai multe alimente. De asemenea, vedem efectele schimbărilor climatice, cu manifestări de fenomene extreme, deci vom avea mai multe secete. Asta înseamnă că va trebui să folosim mai bine apa. Avem nevoie de mai multe culturi de pe aceeași suprafață de pământ și cu mai puțină apă. ”

„Rezolvarea aceleiași probleme prin utilizarea tehnicilor convenționale de reproducție a plantelor ar putea fi posibilă în cele din urmă”, a spus Lopez-Calcagno, „dar ar dura multe decenii. Prin introducerea unei gene liată de la alge, cercetătorii au putut să o ia pe o scurtătură care nu era disponibilă naturii”.

„Nu cred că există ceva de care ar trebui să vă temeți”, a spus Lopez-Calcagno. „Modificarea genetică a avut o presă foarte proastă, deoarece a fost asociată cu marile corporații care ar vrea să preia puterea de la fermieri și cu utilizarea excesivă a erbicidelor. Dar nu este cazul aici! ”. Cercetarea a fost finanțată public, inclusiv de Departamentul pentru Dezvoltare Internațională, iar toate evoluțiile rezultate vor fi puse la dispoziția țărilor în curs de dezvoltare gratuit sau fără profit. „Oamenii care au nevoie vor putea să-l acceseze”, a mai spus Lopez-Calcagno.

Articolul original este disponibil pe https://www.theguardian.com/environment/2020/aug/10/gene-manipulation-using-algae-could-grow-more-crops-with-less-water

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube