Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Povestea primului aliment transgenic comercializat în UE

18/01/2018 by: admin

La 5 februarie 1996, bulionul obținut dintr-un soi de tomate modificat genetic, numit FLAVR SAVR, a fost permis pentru comercializare în Regatul Unit. Până în 1999, acesta era un produs curent din sortimentul rețelelor de supermarketuri Safeway și Sainsbury. A fost și primul aliment transgenic comercializat în Europa. Varietatea de roșii din care era produs se maturiza mai târziu, iar perioada în care putea fi păstrată fără să se altereze era mai lungă decât la tomatele obișnuite. Acest lucru era posibil pentru că exprimarea enzimei responsabile de înmuierea roșiilor coapte a fost inhibată. Ca rezultat, perioada de colectare și cea de păstrare a fructelor era mult mai lungă.

Această caracteristică a fost un avantaj important pentru industria alimentară, deoarece a fost posibilă colectarea de roșii coapte, obținând cele mai bune caracteristici de aromă. Datorită costului redus de producție, prețul de vânzare al concentratului FLAVR SAVR a fost mai mic, iar cantitățile vândute au depășit concentratele convenționale de tomate în mai multe locații. Conservele au fost etichetate clar, indicând faptul că sunt produse din roșii modificate genetic, dar asta nu a împiedicat consumatorii britanici să-l cumpere, mai ales datorită prețului scăzut.

Dar, câțiva ani mai târziu, reprezentanții rețelei Tesco au anunțat că nu vor comercializa acel produs, deoarece nu oferă beneficii suplimentare clienților, împiedicând vânzarea acestuia fără a avea niciun fel de argumente științifice sau de sănătate. Această decizie a dat naștere unei campanii media care a speculat despre riscurile derivate din consumul de concentrat de tomate menționat. Valurile făcute s-au amplificat rapid și au avut ca rezultat reducerea drastică a vânzărilor, până la oprirea totală.

Cazul tomatei FLAVR SAVR a fost prima campanie împotriva biotehnologiei agroalimentare din Uniunea Europeană, care a folosit argumente false și, deși ulterior s-a arătat că nu sunt altceva decât zvonuri total neconforme realității, societatea începuse deja să privească cu suspiciune această tehnologie.

În final respectivul soi de tomate a încetat să fie comercializat pe plan internațional. Totuși, principalul motiv al renunțării a fost acela că, în ciuda întârzierii înmuierii sale, coaja era mai fragilă decât cea a unei roșii convenționale. Acest lucru a creat probleme de transport în lanțul alimentar, care avea sisteme calibrate pentru roșiile obișnuite, care erau mai puțin susceptibile de a fi deteriorate.

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube