Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Plantele sunt capabile să învețe!

18/01/2018 by: admin

Un nou studiu realizat la Universitatea din Australia de Vest a demonstrat pentru prima dată că plantele pot învăța despre mediul lor prin stabilirea de legături între evenimente, o abilitate considerată pâmă acum a fi apanajul exclusiv al animalelor.

Echipa internațională de cercetare condusă de Monica Gagliano, de la Centrul de Biologie Evolutivă al UWA, în colaborare cu cercetătorii de la universitățile din Oxford și Zurich, și-a propus să demonstreze că plantele sunt capabile de învățare asociativă.

Studiul, publicat în revista științifică online Scientific Reports, a fost inspirat de experimentele lui Pavlov cu câini, unul dintre cele mai revelative studii din istoria cercetării comportamentale, care a demonstrat că un comportament ar putea fi modificat prin condiționare.

Printr-o serie de experimente comportamentale, echipa a fost în măsură să furnizeze dovezi convingătoare că plantele au fost capabile să învețe o asociere particulară între apariția unui eveniment și anticiparea altuia.

Profesorul Gagliano a experimentat pe răsadurile de mazăre, plasându-le într-un labirint în formă de Y pentru a vedea cum au răspuns după ce au fost expuse la lumină dintr-o anumită direcție.

Rezultatele au arătat că răsadurile au reușit să învețe și să aleagă cea mai bună direcție de creștere pentru supraviețuire prin prezicerea corectă a direcției apariției luminii, chiar și după ce aceasta a fost eliminată.

Profesorul Gagliano a spus că abilitatea plantelor de a folosi o gamă largă de adaptări le-a făcut o formă predominantă de viață pe Pământ. Cu toate acestea, posibilitatea ca plantele să fie capabile să formeze asociații între indicii de mediu pentru a-și spori capacitatea de a "fura" pentru lumină nu a fost niciodată explorată.

"Deoarece constatările noastre sunt neașteptate, anticipăm că acest studiu va provoca o dezbatere plină de viață și interesantă despre originea și proprietățile memoriei, învățării și comportamentului inteligent, în ultimă instanță, în sistemele biologice", a spus profesorul Gagliano. "Cercetarea noastră ridică noi și multe întrebări despre modul în care modificările mediului nostru vor forma viitoarele comunități de plante. Dincolo de plante, aceste constatări ne obligă să revizuim gândirea noastră cu privire la mecanismele esențiale care stau la baza procesării informațiilor în cadrul sistemelor vii", a mai adăugat cercetătorul.

 

Articolul original este disponibil pe http://www.news.uwa.edu.au/201612069277/international/smart-plants-learn-new-habits

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube