Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Plantele modificate genetic sunt esenţiale pentru supravieţuirea omenirii, afirmă Cercetătorul Ştiinţific Principal al Guvernului Marii Britanii

18/01/2018 by: admin

- Robin McKie, The Observer (UK), 23 ian. 2011

Sir John Beddington afirmă ca mişcările pentru blocarea plantelelor modificate genetic (MG) pe motive morale nu mai pot fi susținute.

Mișcările pentru a interzice cultivarea plantelor MG în statele în curs de dezvoltare nu mai pot fi tolerate pe motive etice sau morale, avertizează Cercetătorul Științific Principal al Guvernului Marii Britanii, Sir John Beddington.  El a spus ca lumea se confruntă cu “o furtună perfectă” de probleme care ar putea duce la o lipsă de alimente pe scară largă și la tulburări sociale in urmatoarele decenii. Avertizarea face aluzie la revoltele determinate de accesul la hrană în Africa de Nord și la creşterea preocupării, pe plan global, cu privire la prețurile produselor alimentare,  aflate in crestere.

Beddington a spus ca umanitatea ar trebui să inţeleagă că toate mijloacele de imbunatăţire a producției alimentare trebuie acum utilizate, incluzând folosirea pe scară largă a noilor tehnici biotehnologice în agricultură. El a subliniat ca acestea, însă, nu trebuie sa aibe nici un efect negativ asupra oamenilor sau mediului. Remarcile sale au fost făcute înainte de publicarea unui raport major – “Viitorul hranei și al agriculturii”. Raportul, intocmit de biroul pe care îl conduce, este o încercare specifică de a evidenția un set de acţiuni ce ar putea opri distrugerea planetei.  Acesta a fost prezentat nu doar Departamentului de Afaceri Rurale, de Mediu si Alimentaţie (DEFRA), ci şi Departamentului pentr Dezvoltare Internaționala, care direcţionează ajutorul extern acordat de Marea Britanie. Beddington a mai adăugat că va prezenta la Washington luna viitoare detalii ale acestui raport. De asemenea, el speră ca acest raport va fi dezbătut si la alte evenimente, inclusiv summit-urile G8 și G20.

El a subliniat rolul biotehnologiilor moderne, incluzand şi plantele MG, în viitorul producției globale de alimente. “Biotehnologia nu este panaceu universal, dar  este foarte greu de imaginat cum se va putea justifica  neutilizarea tehnologiilor noi, cum ar fi plantele MG. Doar priviți cu ce probleme se confruntă lumea, de pildă deficitul de apă, salinizarea surselor de apă. Plantele MG ar trebui să constituie soluții la astfel de fenomene.”

Astfel de remarci vor agita multe organizații de mediu, care cred că este greşit să introduci în Vest tehnologii ce au fost dezvoltate pentru țările din lumea a treia. Dar Beddington crede cu tărie în beneficiile tehnologiei plantelor modificate genetic. "Circa 30% din producția agricolă se pierde inainte de a fi recoltată, deoarece este mâncată de dăunatorii pe care noi niciodată nu am știut a-i controla. Nu ne putem permite ca aceasta pierdere să continue. Plantele modificate genetic ar trebui sa rezolve aceasta problema, de exemplu prin crearea unor tulpini rezistente la dăunători. Bineînțeles, trebuie sa fim siguri că aceste plante au fost testate în mod corespunzator, că răspund scopului pentru care au fost create și că nu sunt dăunatoare pentru om si mediu.”

Doar culturile MG nu ar fi suficiente pentru a stopa foametea pe scară largă, a mai adăugat el. O abordare unilaterală nu ar putea garanta securitatea alimentară a omenirii pentru restul secolului. În schimb, abordarea mai cuprinzătoare, care să includă măsuri privind durabilitatea, protejarea stocurilor de pește şi schimbarea modelelor de consum, este critic, a mai afirmat savantul. “Acest raport a fost făcut pentru a afla dacă vom putea hrăni 9 miliarde de oameni în mod durabil, sănătos şi adecvat. Putem, dar va fi nevoie de mai multe și diferite demersuri pentru a rezolva această problemă.”

Timpul este un factor de importantă crucială. "În 2008, preţurile alimentelor au crescut la cel mai înalt nivel inregistrat in ultimii zece ani. Oamenii au spus ca a fost o intamplare, dar anul trecut ce s-a întâmplat? Pretul graului a inregistrat cea mai rapida creştere vazută vreodată. Perioada ieftinirii alimentelor s-a încheiat, iar noi trebuie să recunoastem asta.”, a mai adăugat el. Aproximativ 1 miliard de oameni, în prezent, suferă serios din cauza hranei insuficiente și se confruntă cu foametea. “Este de neimaginat faptul că în următorii 10-20 ani nu va exista o agravare a acestei problem dacă nu vom acționa acum - şi trebuie să includem cea mai largă gamă de soluții.”

Pe aceeași temă:

http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/24/global-food-system-report

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12249909

http://blogs.independent.co.uk/2011/01/24/gm-food-the-arguments-we-cant-ignore/

http://www.farmersguardian.com/home/arable/arable-news/government-urged-to-keep-door-open-to-gm-and-cloning/36721.article

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube