Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Plantele modificate genetic: întrebări şi răspunsuri (partea a treia)

2016-06-14 13:34:45

În continuare vă prezentăm partea a treia a documentului „Plantele modificate genetic: întrebări şi răspunsuri”, elaborat de Royal Society din Marea Britanie.

 

Întrebarea nr.9: Consumul de alimente modificate genetic ar putea avea vreun efect asupra genelor mele?

 

          Răspuns: Nu. Consumul alimentelor modificate genetic nu va afecta genele unei persoane. Cele mai multe dintre alimentele pe care le mâncăm conțin gene, cu toate că în alimentele gătite sau prelucrate, cea mai mare parte a ADN-ului a fost distrus sau degradat, iar genele sunt fragmentate. Sistemul nostru digestiv le descompune fără niciun efect asupra informatiei genetice din celulele geneticii noastre.

Cele mai multe plante sau celule animale conțin aproximativ 30.000 de gene, iar cele prin tehnologiile de modificare a genomului se adaugă între 1 și 10 gene.

Oamenii au mâncat întotdeauna ADN-ul de la plante și animale, în principal din alimente proaspete. Compoziția ADN-ului în produsele alimentare modificate genetic este identică cu cel din produsele non-MG.

 

Întrebarea nr.10: Culturile modificate genetic au provocat daune mediului înconjurător?

 

            Răspuns:Culturile nu dăunează mediului înconjurător pur și simplu fiindcă sunt modificate genetic. Anumite practici agricole, cum ar fi suprautilizarea de erbicide pentru eradicarea excesivă a plantelor sălbatice din terenurile agricole, s-au dovedit a dăuna mediului înconjurător. Acestă problemă apare pentru toate culturile, modificate sau nemodificate genetic.

Într-o evaluare la scară  mare efectuată în Marea Britanie între 1999 și 2006, s-a demonstrat că, atunci când controlul buruienilor este deosebit de eficient, biodiversitatea insectelor este redusă. Nu contează dacă  cultura a fost sau nu MG, cel mai important factor fiind cât de multe buruieni au rămas în cultură. Daunele asupra faunei sălbatice pot fi reduse în cazul în care o mică suprafață de teren agricol este conservată pentru biodiversitate.

O problemă conexă este aceea că tot mai multe buruieni devin rezistente la erbicide, din cauza suprautilizării substanțelor. O soluție este rotația culturilor rezistente la erbicide diferite, MG sau nu, sau alternarea utilizării erbicidelor cu utilizarea altor strategii de combatere a buruienilor.

Utilizarea culturilor MG rezistente la insecte aduce beneficii de mediu. De exemplu, bumbacul MG rezistent la insecte a redus în mod substanțial utilizarea unor insecticide dăunătoare pentru mediu, în tandem cu însemnate avantaje de sănătate pentru agricultori.

Cu toate acestea, la fel ca și buruienile rezistente la erbicide, insectele dăunătoare pot dezvolta rezistență la insecticide.  Această problemă este mai puțin frecventă în cazul în care se utilizează o rotație a diferitelor proceduri de control al insectelor.

 

 Întrebarea nr.11: În cazul în care vom cultiva plante modificate genetic, acestea s-ar putea încrucișa cu alte plante?

 

          Răspuns: Da. Plantele modificate genetic se  pot încrucișa cu alte plante strâns înrudite. Aceasta include soiuri modificate genetic care nu sunt de aceeași cultură și rudele sălbatice ale culturii. Pentru culturile modificate genetic aprobate de autoritățile de reglementare, consecințele de polenizare încrucișată au fost evaluate și considerate a nu fi un risc pentru sănătate sau mediu.

Polenizarea încrucișată între culturi și rudele lor sălbatice ar putea provoca probleme în cazul în care acest lucru ar duce la plantele sălbatice caracteristicile relative achiziționate prin modificarea genetică. De exemplu, buruieni rezistente la erbicide ar putea fi produse în cazul în care o cultură tolerantă la erbicide,  modificată sau nemodificată genetic, s-ar încrucișa cu plante buruienoase. Descendenții acestora s-ar putea deveni rezistenți la erbicid, în cazul în care moșteni gena de toleranță. Noi erbicide ar trebui să fie utilizate pentru a controla aceste buruieni.

 

Întrebarea nr.12: Ce se poate face pentru a preveni încrucișarea plantelor modificate genetic cu cele nemodificate ?

 

          Răspuns: Au fost efectuate o serie de cercetări având ca scop de a crea plante modificate genetic care nu se pot reproduce. Există mai multe moduri de a realiza acest lucru, dar cea mai eficientă a fost utilizarea tehnologiilor de restricție genetică (GURT) sau tehnologia "semințelor terminator". Semințele de la aceste plante modificate genetic nu au capacitatea să germineze, astfel că, dacă plantele s-ar încrucișa cu rudele lor sălbatice nu ar mai avea urmași viabili. Pe de altă parte, această tehnologie ar împiedica agricultorii de a obține semințe pentru a  le planta în anii viitori.

Utilizarea GURT a fost brevetată în 1990 de către guvernul Statelor Unite și licențiată societăților comerciale. Tehnologia nu s-a demonstrat fiabilă în practică. În anul 2000, Convenția Organizației Națiunilor Unite privind diversitatea biologică a introdus un moratoriu internațional privind utilizarea GURT din cauza îngrijorării cu privire la potențialul efect economic asupra agricultorilor, care nu ar putea obține semințe pentru culturile viitoare.

 

Întrebarea nr.13: Culturile modificate genetic sunt utilizate doar de aproximativ 20 de ani; ar putea apărea efecte secundare neașteptate și nedorite?

 

Răspuns: Da, ar putea exista efecte secundare neașteptate de la orice nou soi de culturi, modificate sau nemodificate genetic, precum și de la  noi practici agricole. Evaluarea riscurilor și testarea adecvată a tuturor culturilor noi, împreună cu monitorizarea continuă, au ca obiectiv să atenueze riscurile.

Culturile modificate genetic sunt testate mult mai amănunțit decât soiurile nemodificate genetic înainte de autorizare (vezi și întrebarea 14), atât în ceea ce privește efectele lor asupra mediului, cât și ca alimente. De asemenea, ele tind sa aibă mai puține diferențe genetice față de  predecesorul lor decât noile soiuri nemodificate genetic.

 

-       va urma -

          Varianta originală a documentului poate fi găsită pe https://royalsociety.org/topics-policy/projects/gm-plants/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube