Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Plante modificate, încă o armă împotriva încălzirii globale

18/01/2018 by: admin

Oamenii de știință de la Universitatea din Würzburg (Germania) încearcă să facă plantele să stocheze mai mult dioxid de carbon. În acest fel ei speră că ar putea încetini schimbările climatice, se arată într-un articol recent publicat în Trends in Biotechnology.

Dioxidul de carbon excesiv degajat prin respirația solului și a vegetației, precum și prin arderea combustibililor fosili, pe care plantele nu sunt capabile să îl absoarbă conduc la încălzirea globală. Cercetătorii au efectuat un studiu asupra plantelor cu metabolism modificat, care le permite să absoarbă mai eficient dioxidul de carbon rezidual.

Inițial, au folosit calcule complexe pentru a înțelege dacă plantele ar putea fi modulate pentru a fixa mai mult dioxid de carbon. Au combinat două strategii pentru a modula metabolismul celulelor vegetale și au descoperit că respectiva combinație poate permite plantelor să absoarbă de cinci ori mai mult dioxid de carbon decât în starea normală. Următorul pas este cel de aplicare a rezultatelor calculelor pe plante de tutun și Arabidopsis.

În fiecare an, în medie, 120 de gigatone de dioxid de carbon (CO2) sunt eliberate în întreaga lume prin respirația solului și a vegetației. Plantele sunt capabile să absoarbă aproape 123 de gigatone prin fotosinteză, în aceeași perioadă. Dar oamenii eliberează încă zece gigatone de dioxid de carbon în acest ciclu, în principal prin arderea combustibililor fosili. Așadar, capacitatea de absorbție a lumii vegetale este depășită cu șapte gigatone. „Aceste șapte gigatone sunt marea noastră problemă”, spune Thomas Dandekar, conducătorul Catedra de bioinformatică de la Universitatea din Würzburg. "Ele alimentează încălzirea globală și fac ca temperaturile să crească într-un ritm alarmant."

Adaptarea la un climat în schimbare este chiar mai importantă pentru țările din afara Europei decât pentru Germania, explică oamenii de știință. Consecințele sunt deja clar vizibile, în special în Emiratele Arabe Unite. Conform prognozelor modelului, cercetătorii climatici avertizează că temperaturile din principalele orașe din Golful Persic ar putea crește până la 50 sau chiar 60 de grade Celsius. Astfel de niveluri de temperatură ar fi insuportabile chiar și pentru standardele arabe. În mod curios, Emiratele Arabe Unite se numără printre țările cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor din lume.

Articolul integral este disponibil pe https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167779919303142?via%3Dihub

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube