Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Piele „vegetală” în loc de piele naturală ?

18/01/2018 by: admin

Pielea este, probabil, folosită de oameni de sute de mii ani. Deși cel mai vechi articol din piele descoperit până acum este un pantof găsit într-o peșteră din Armenia, datând de acum 5.500 de ani, utilizarea acestui material are o istorie mult mai lungă. Picturi din mormintele egiptene, de acum 7.000 de ani dovedesc că pielea era utilizată pentru fabricarea de încălțăminte, găleți sau echipamente militare.

Pentru a putea ajunge să fie folosită, pielea trebuia să treacă prin procese deloc agreabile. În Londra secolului XVIII, bunăoară, a fost declarat ilegal procedeul de preparare a pieilor care implica tratarea lor, după o putrezire parțială, cu var și urină. Pentru a deveni suple, erau apoi „masate” cu fecale de câine. Evident că procesul genera mirosuri pestilențiale.

În timpurile moderne, materiile organice generatoare de mirosuri neplăcute au fost înlocuite cu substanțe chimice, precum săruri de crom și sodă caustică. Dar procesul rămâne în continuare poluant și destul de costisitor. De aceea, cercetătorii și-au îndreptat atenția către găsirea unor înlocuitori ai pieilor de animale. Dar surpriza nu a venit, așa cum ar fi fost de așteptat, de la vreun fabricant de piele sintetică, ci de la o companie specializată în biotehnologii. Modern Meadow este o companie încă mică, dar care a adus, până acum, profituri de peste 50 milioane de dolari acționarilor săi. Luna trecută, compania și-a mutat sediul și cei 60 de angajați din  Brooklyn, New York, într-un laborator din Nutley, New Jersey, unde vor începe încercările de producție. Modern Meadow speră să aducă pe piață un nou material pe piață în următorii doi ani.

Principalul component al pielii este colagenul, care îi conferă rezistență și elasticitate. El se compune din lanțuri lungi de aminoacizi, înfășurate împreună în trei straturi pentru a forma triple-helici care, la rândul lor, sunt înfășurate împreună pentru a forma fibre. Atât sinteza lanțurilor inițiale de aminoacizi, cât și înfășurarea lor ulterioară, este controlată de celule specializate, numite fibroblaste.

Cercetătorii de la Modern Meadow au modificat genetic o tulpină de drojdie, astfel încât să producă o moleculă identică cu colagenul bovin. Ulterior, grație unor alte inovații, care nu au fost făcute publice, aceste molecule se împletesc în lanțuri și astfel se obțin foi de piele. Acestea sunt, practic, cultivate în bazine în care se dezvoltă drojdia de bază.

Ulterior, acest material se poate bronza, vopsi sau finisa prin procedeele clasice.

Potrivit lui Dave Williamson, directorul departamentului de tehnologie al companiei, acest proces a fost conceput astfel încât să poată fi adaptat cu ușurință pentru utilizarea în instalații industriale deja existente.  De asemenea, s-a avut în vedere și posibilitatea producerii colagenului în instalații centrale mari și apoi transportul său în fabrici și tăbăcării locale pentru prelucrare.

În ceea ce privește costurile, noul material va fi competitiv cu pielea naturală, spun realizatorii săi.

Articolul original este disponibil pe www.economist.com/news/science-and-technology/21727059-genetic-engineering-used-make-leather-without-animals-leather-grown-using

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube