Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Opinia unui profesor emerit elvețian și a unui director de cercetare francez cu privire la noile tehnici de ameliorare a plantelor. Cum trebuie modificate reglementările UE pentru a elimina concepțiil

18/01/2018 by: admin

Comisia Europeană trebuie să ghideze reglementarea noilor biotehnologii care sunt cruciale pentru viitorul ameliorării plantelor. Pentru a face faţă unor asemenea provocări agricole avem nevoie de un sistem orientat către produs, flexibil și ajustabil, sunt de părere Klaus Ammann şi Marcel Kuntz.

Klaus Ammann este profesor emerit la Universitatea din Berna, Elveția, iar Marcel Kuntz este Director Departametului de Cercetare al Centrului Național de Cercetare Științifică din Grenoble, Franța.

 

Reglementările UE se bazează pe concepţii greşite

Noi metode de a influenţa trăsăturile genetice în diferite organisme vor deveni disponibile mai rapid şi la un cost mai redus. Înainte, înmulţirea plantelor se împărţea în OMG şi non-OMG, iar atenţia se punea în întreaga lume pe proces (cu câteva excepţii rare). Reglementările UE se referă la transferul direct de ADN care crează organisme transgenice, definind din punct de vedere legal produsul obținut ca “OMG”, acesta fiind alterat într-un mod care nu apare în natură.

Putem spune că includerea sau excluderea tehnologiilor de “editare a genelor” din reglementările actuale legate de OMG-uri se bazează pe o definire greșită a OMG-urilor.

În mod normal, procesele moleculare ale tehnologiilor moderne sunt copiate din natură, un punct de vedere promovat ani de zile de Werner Arber, câştigător al premiului Nobel. De aceea o separare a plantelor care au origini naturale de cele care au origini “nenaturale” are lacune şi este greşită – având în vedere că există numeroase plante transgenice care apar în mod natural printre ele aflându-se şi cartoful dulce.

O altă concepţie greşită este aceea că plantele rezistente la erbicide obţinute prin mutaţii naturale sau artificiale (chimice sau prin radiaţii) sunt excluse din reglementările menţionate pe motive politice.

În timp ce reglementările UE curente au ca scop permiterea folosirii biotehnologiilor odată ce acestea sunt dovedite a fi sigure, ele au încurajat în schimb polemica politică şi stigmatizarea, dezinformarea masivă (nemaivăzută până acum în lumea democratică) şi în cele din urmă au împiedicat libertatea de a alege a fermierilor şi libertatea academică a oamenilor de ştiinţă, fără să mai aducem în discuţie exportarea fără rușine a acestor probleme ţărilor mai sărace.

În ultimii ani, multe instituţii publice importante şi oameni de ştiinţă au cerut o nouă reglementare în domeniu, de această dată orientată către produs. “Produsul” nu ar trebui să fie înţeles ca ADN-ul, ci ca produsul finit care ajunge pe piaţă (fermierii şi consumatorii nu cumpără “produse ADN”). La nivel global, zeci de oameni de ştiinţă şi academii cer în mod specific schimbarea către o reglementare orientată către produs.

Noile tehnici de ameliorare

Unele din aceste noi metode implică inducerea unor micro-mutaţii foarte precise la nivelul genomului. În plus, aceste metode au devenit mai simple şi mai ieftine. Sunt autorităţi de reglementare, cum ar fi Asociaţia pentru Protecţia Consumatorul German (BVL) şi oamenii de ştiinţă din Suedia, care cer eliminarea unor asemenea tehnici de “editare a genomului” din reglementările OMG, atât timp cât aceste culturi nu conţin ADN “străin”.

Este evident că oponenţii (unii finanţați generos din banii publici europeni) vor avea succes în a spori frică prin propanganda asupra noilor tehnici de ameliorare nereglementate, care se vor numi “OMG-uri ascunse” cum deja este cazul culturilor obţinute prin mutageneză, precum floare-soarelul HT (câteva câmpuri din Franţa fiind deja vandalizate).

Ar fi greu pentru cineva fără experienţă să înţeleagă de ce OMG-uri vechi de zeci de ani încă sunt reglementate, reglementările înăsprindu-se sau comercializare lor fiind inteerzisă fără menajaminte de către Parlamentul European, ignorând ştiinţa, în contrast cu opinia Autorităţii de Siguranţă Alimentară Europeană ( EFSA). În același timp, noile biotehnologii ar trebui reglementate doar parţial.

Concentrarea pe beneficii

Beneficiile noilor tehnici de ameliorare nu înseamnă că trebuie să rămânem de modă veche, fixaţi pe tehnologie cu credința că aceasta va fi alfa şi omega progresului în agricultură.

Există multe studii şi recenzii care arată că introducerea cu succes a noilor biotehnologii depinde de mai mulţi factori, cum ar fi structura producţiei, stilul de viaţă al fermierului, structura familiei, ecologia culturilor, ecologia terenului, elementele istorice şi tradiţia.

Avem un vis

Avem nevoie de un sistem de reglementare global bazat pe cea mai bună opinie ştiinţifică (care evoluează în timp), inclusiv posibilitatea de a face diferenţe în funcţie de magnitudinea impactului relevant la tehnologia aplicată.

Implicarea politică nu ar trebui să fie întotdeauna limitată doar la introducerea de noi reglementări, interdicții şi negocieri asupra agriculturii moderne. Într-o perioadă în care mulţi se îndoiesc de Europa, politica europeană ar trebui să ridice bariere politice, să abandoneze stigmatizarea neştiinţifică şi să aducă lumină asupra factorilor care vor permite agriculturii moderne să facă faţă provocărilor secolului 21.

Articol publicat de Alexandru Băiceanu - masterand în cadrul USAMV București Sursă: euractiv.com Sursă foto: YouTube

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube