Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Opinia Biroului Federal din Germania pentru Protecția Consumatorilor și Siguranță Alimentară despre noile tehnici de ameliorare a plantelor

2015-12-21 15:50:31

La nivelul Uniunii Europene au loc, în prezent, numeroase discuții pentru a stabili dacă organismele dezvoltate cu ajutorul așa-numitelor “noi tehnici de ameliorare a plantelor” – în special tehnicile de mutageneză mediată de oligonucleotide și CRISPR-Cas9 - intră in domeniul de aplicare al Directivei 2001/18/CE asemenea organismelor modificate genetic (OMG).

În opinia Biroului Federal din Germania pentru Protecția Consumatorilor și Siguranță Alimentară, organismele obținute în urma utilizării celor două tehnicilor menționate mai sus nu se încadrează în domeniul de aplicare al directivei.

Organismele care prezintă mutații generate prin tehnici de mutageneză mediată de oligonucleotide și prin CRISPR-Cas9 nu constituie organisme modificate genetic (OMG-uri) în sensul menționat de directivă.

Termenul OMG presupune că materialul genetic al organismului a fost modificat într-un mod care nu se produce natural și că această modificare nu poate fi realizată prin reproducere și/sau prin recombinare naturală.

Mai mult, tehnicile utilizate se încadrează în excepțiile de la articolul 3 alineatul 1, anexa IB, nr 1, deoarece organismele sunt generate cu ajutorul mutagenezei fără utilizarea de molecule de acid nucleic recombinat.

Prin urmare, Biroul Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranță Alimentară concluzionează că următoarele organisme nu se supun Directivei 2001/18/CE:

- organismele obținute prin metode de reproducere convenționale, chiar dacă acestea prezintă caracteristici noi (ex.rapița Clearfield).

- organismele obținute folosind (noi) tehnici de manipulare genetică, în cazul în care modificarea genetică ar putea fi, de asemenea, produsă prin metode de ameliorare convenționale (ex. rapita Cibus).

- organismele obținute prin tehnici de manipulare genetică ce sunt excluse din domeniul de aplicare al directivei, în condițiile prevazute în anexa IB  (ex. produsele create folosind metode de mutageneză).

Găsiți, mai jos, raportul complet al Biroului Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranță Alimentară.

Articol publicat de Marius Enache - student în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București. Sursă: opinie Biroul Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranță Alimentară Sursă foto: stocksnap.io

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube