Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

OMG primesc girul ştiinţific a două prestigioase instituţii

18/01/2018 by: admin

Lista studiilor  și rapoartelor asupra OMG-urilor făcute de către cele mai prestigioase instituții științifice ale lumii s-a întregit în această lună cu un  raport amănunţit al Academiei Naționale de Știință, Inginerie și Medicamente a SUA (NAS) și cu un nou document de tipul întrebări şi răspunsuri (Q&A) al Royal Society, din Marea Britanie.

 

În mod deloc surprinzător, ambele confirmă ceea ce mulţi, inclusiv Academiile Europene de Ştiințe - și chiar Comisia Europeana - cunosc de ani de zile: culturile modificate genetic sunt la fel de sigure ca şi cele convenționale. Şi, încă, asta nu e tot. Conform raportului NAS, difuzat în mass-media din toată Europa, OMG-urile nu sunt doar sigure, dar, în plus, oferă mai multe beneficii.

 

Un editorial din The Times Anti-science madness has got to be stopped intitulat "Nebunia anti-știință a ajuns să fie oprită" face în mod făţiş partizanat OMG-urilor, sugerând că cei care se opun OMG-urilor  sunt înrudiţi de aproape cu cei care neagă schimbările climatice, ignorând știința. După cum  menționează  Le Monde, OMG-urile pot contribui la optimizarea utilizării de insecticide, pot acţiona în beneficiul sănătății umane, de exemplu, prin corectarea  deficiențelor de vitamina A, și în beneficiul agricultorilor. Un articol din Observer din Marea Britanie consideră că Europa nu mai poate întoarce spatele beneficiilor aduse de culturile modificate genetic, invocând argumente similare, şi, în plus, subliniind potențialele avantaje de mediu si pentru sănătate, inclusiv dezvoltarea conţinutului de omega-3. Articolul din Observer notează şi că oamenii de știință avertizează că "Europa devine un izvor din care curg noi tehnologii de creștere", denunțând în continuare "culesul de cireșe", al acelor ONG-uri care aleg să demonizeze tehnologia atunci când o astfel de atitudine se potrivește scopului lor. Raportul NAS a fost, de asemenea, preluat de  El Paisși Repubblica, ca şi de multe alte publicaţii.

 

Documentul Q&A al Royal Society  din Marea Britanie a fost, la rândul său, larg difuzat, inclusiv de BBC şi în The Times. Între clarificările importante pe care le face se numără şi : "culturile nu dăunează mediului înconjurător doar pentru că sunt modificate genetic",  "nu există nicio dovadă stiintifica pertinentă că folosirea tehnologiilor de modificare genetică pentru obţinerea unui nou soi este mai susceptibilă de a avea efecte neprevăzute decât cele care utilizează reproducerea încrucișată convențională."

Preşedintele Royal Society a declarat: "nu cred că ne putem permite să renunțăm la tehnologii utile, în special pentru a ajuta țările mai sărace să aibă o sursă de încredere pentru produse alimentare cu o valoare nutritivă ridicată".

 

După cum a menționat Gregory Jaffe, de la „Centrul pentru Ştiinţă în Interes Public”, citat de Le Monde, „cercetarea este cuprinzătoare și ar trebui să liniștească consumatorii cu privire la siguranța OMG-urilor.” Vom reveni cu o sinteză a celor două documente citate.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube