Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

O genă pentru un porumb mai productiv

2017-04-20 14:50:04

Cercetătorii de la centrul de VIB-U din Gent (Belgia), în colaborare cu cercetători din SUA, au descoperit o gena capabilă să mărească în mod semnificativ viteze de creștere a plantelor și să crească productivitatea la porumb. Rezultatele cercetărilor arată că existența genei PLASTOCHRON 1 (ZmPLA1) în hibrizii de porumb poate mări randamentul cu 10 până la 15 procente. Cel puțin așa spun datele publicate în revista științifică „Nature Communications”.
Cercetătorii au demonstrat că modularea expresiei genei PLASTOCHRON1 (ZmPLA1) din porumb, o genă care codifică o proteină de transport cunoscută sub numele de citocromul P450 (CYP78A1), realizează o mărire a vitezei creșterii de organe, a vigorii răsadurilor și a randamentului de semințe.
Potrivit profesorului Dirk Inzé, unul dintre liderii cercetării, „folosirea frunzelor de porumb ca model de cercetare a adus contribuții semnificative la mai buna înțelegere a procesele de creștere a plantelor. Aceasta lucrare este o demonstrație fantastică că cercetarea de bază privind modul în care frunzele cresc poate conduce la o perspectivă fără precedent asupra modului de îmbunătățire a randamentului culturilor cum ar fi porumbul ".
Știuleții de plante modificate genetic pentru a supra-exprima gena PLA1 s-au dovedit a fi mai robuști, deoarece gena a îmbunătățit randamentul atât la plantele homozigote, cât și la cele hibride, plantate în locații diferite și în mai multe sezoane.
Analiza detaliată a creșterii în timp arată că gena PLA1 stimulează durata alungirii frunzelor și prelungește perioada de divizare a celulelor nediferențiate. Durata mai lungă de creștere compensează reducerea ratei de creștere cauzată de diferite tipuri de stres de mediu.

Articolul original este disponibil la http://fundacion-antama.org/identifican-gen-que-aumenta-el-crecimiento-de-las-plantas-y-el-rendimiento-de-semillas-en-el-maiz/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube