Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Noi potențiale efecte ale interzicerii OMG-urilor, studiate de cercetători

18/01/2018 by: admin

O interzicere la nivel global a culturilor modificate genetic ar crește prețurile la alimente și ar elibera echivalentul a aproape un miliard de tone de dioxid de carbon în atmosferă, arată un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Purdue.

Cu ajutorul unui model ce permite studiul valorii economice și ecologice a culturilor biotehnologice, economiștii agricoli au constatat că înlocuirea porumbului, soiei și bumbacului MG cu soiuri convenționale ar duce,  la nivel mondial, la o creștere cu 0,27 până la 2,2% a costurilor produselor alimentare. Țările sărace ar fi afectate cel mai puternic.

Potrivit studiului, publicat pe 27 octombrie, în Journal of Environmental Protection, interzicerea OMG-urilor ar putea avea, de asemenea, importante consecințe negative asupra mediului: conversia pășunilor și a pădurilor în teren agricol - pentru a compensa productivitate mai scăzută a culturilor convenționale - ar elibera cantități substanțiale de carbon în atmosferă.

Pe de altă parte, în cazul în care țările care permit cultivarea plantelor MG ar extinde rata acestora de utilizare la nivelul celei din Statele Unite, emisiile globale de gaze cu efect de seră ar scădea cu echivalentul a 0,2 miliarde de tone de dioxid de carbon și ar permite ca 0,8 milioane de hectare de terenuri agricole (aproximativ 2 milioane de acri) să fie reconvertite în păduri și pășuni.

"Utilizarea culturilor modificate genetic este o modalitate eficientă pentru agricultură de a reduce amprenta de carbon.", relevă studiul.

Wally Tyner și Farzad Taheripour, coordonatorii studiului, consideră că oamenii din regiunile mai sărace vor fi cel mai mult afectați de creșterea prețurilor, deoarece aceștia cheltuiesc aproximativ 70% din venitul lor pe alimente, comparativ cu circa 10%, în S.U.A.

Țările care exportă produse agricole ar câștiga, din punct de vedere economic, din creșterea prețurilor la produsele alimentare, în timp ce țările care importă ar avea de suferit. Ca rezultat, S.U.A., în ciuda faptului că este cel mai mare cultivator de plante modificate genetic, ar profita în conformitate de interzicerea OMG datorită puterii sale ca producător și exportator agricol. China, un mare importator de produse agricole, ar suferi o pierdere anuală de 3,63 miliarde $.

Interzicerea culturilor modificate genetic ar duce, de asemenea, la o creștere a suprafeței terenurilor cultivate la nivel mondial de 3,1 milioane de hectare (circa 7,7 milioane de acri). Această suprafață ar fi obținută prin conversia pădurilor și pășunilor în terenuri agricole. Rezultatul s-ar traduce prin eliberarea a echivalentului a 0,92 miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă.

Tyner a declarat că "impactul negativ asupra gazelor cu efect de seră al interzicerii organismelor modificate genetic nu era prea cunoscut. Este important ca acest element să intre și el în dezbaterea publică asupra acestor culturi."

 

Citește mai mult la: http://phys.org/news/2016-11-gmo-crops-hike-greenhouse-gas.html#jCp

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube