Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

NEWSLETTER DECEMBRIE 2015

18/01/2018 by: admin


  • Informații de ultimă oră cu privire la domeniul biotehnologiilor în Europa și în lume

  • Evenimentele lunii decembrie 2015

  • Noutăți din domeniul biotehnologiilor

BIOTEHNOLOGIILE ÎN ROMÂNIA

siglaABR AgroBiotechRom a inițiat un program de voluntariat destinat studenților Facultății de Biotehnologii din cadrul USAMV București


Pe parcursul ultimelor săptămâni, asociația a demarat un program de voluntariat special gândit pentru studenții Facultății de Biotehnologii din cadrul USAMV București. Peste 40 de tineri au intrat în contact direct cu AgroBiotechRom odată cu derularea programului care va cuprinde numeroase proiecte de susținere și popularizare a domeniului biotehnologiilor în România și activități specifice menite să vină în ajutorul dezvoltării personale a voluntarilor.

Primul proiect de promovare a biotehnologiilor lansat alături de grupul de voluntari AgroBiotechRom, denumit Biotech Crew – nume ales chiar de către studenți, constă în publicarea de articole dedicate promovării biotehnologiilor în rândul publicului larg. Materialele voluntarilor Biotech Crew sunt publicate online, pe site-ul infoomg.ro – o platformă de informare lansată de asociație- și preluate de partenerii media AgroBiotechRom.

În plus, pe 26 noiembrie și pe 10 decembrie, AgroBiotechRom a organizat primele două workshop-uri menite să îi ajute pe voluntari să își dezvolte abilitățile personale. S-a discutat despre modalitățile pe care tinerii le pot utiliza pentru a comunica eficient, atât față în față, cât și în scris și în mediul online. Am descifrat împreună semnificațiile gesturilor celor din jur, printr-un workshop de comunicare nonverbală, și am vorbit despre vestimentația pe care orice tânăr trebuie să o adopte pentru a se adapta și pentru a face față unui mediu de lucru profesionist.

[gallery ids="3198,3190,3189"]

Ne propunem să continuăm aceste activități prin evenimente la care vor participa personalități semnificative din sectorul agricol, din mediul universitar și de cercetare, facilitându-le astfel voluntarilor Biotech Crew obținerea de informații la cald, de mare interes pentru dezvoltarea unei viitoare cariere în domeniul biotehnologiilor.

GALERIE FOTO de la întâlnirile și workshop-urile cu studenții Biotech Crew aici

Cunoaște-i aici pe tinerii care s-au implicat deja în activitățile inițiate de AgroBiotechRom

DIN LUNA DECEMBRIE NE GĂSIȚI PE YOUTUBE ȘI PE TWITTER


AgroBiotechRom își extinde prezența în sfera social media prin conturi pe platforma de micro-blogging Twitter și pe platforma de video-sharing YouTube.

Vă așteptăm pe conturile noastre pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi informații din domeniul biotehnologiilor.

index

CLICK AICI PENTRU A ACCESA CONTUL TWITTER AL ASOCIAȚIEI AGROBIOTECHROM

ytCLICK AICI PENTRU A ACCESA CANALUL YOUTUBE AL ASOCIAȚIEI AGROBIOTECHROM

 

BIOTEHNOLOGIILE ÎN EUROPA

Recomandările și concluziile proiectului GRACE (GMO Risk Assessment and Communication of Evidence)

project22Experți din 20 de state s-au întâlnit la Potsdam, în perioada 9 si 10 noiembrie, pentru a găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

Care este valoarea adăugată a studiilor de hrănire a șoarecilor pe o perioadă de 90 de zile pentru evaluarea siguranței plantelor modificate genetic?

Pot mai multe abordări diferite să reducă sau să înlocuiască aceste studii realizate pe animale?

Cum să mărim rigoarea evaluării risc/beneficiu alplantelor modificate genetic?

Rezultate cheie


Cercetătorii GRACE nu au găsit nici o indicație că o rutină de realizare a studiilor obligatorii de 90 de zile de hrănire a șoarecilor cu hrană/furaje va furniza informații suplimentare privind siguranța porumbului modificat genetic MON810 în comparație cu compoziția varietății modificate genetic și cu cel mai apropiat soi convențional evaluat în termeni de siguranță inițială.

În plus, studiile de hrănire pe perioade de 90 de zile care au fost efectuate nu au dezvăluit niciun motiv științific pentru o prelungire a acestei perioade.

Informațiile colectate în cursul unui studiu de hrănire suplimentar de 1 an sunt în concordanță cu concluziile obținute în probele de 90 de zile. Hrănirea șoarecilor cu porumbul MON810 nu a dus la apariția unor efecte adverse.

Află mai multe despre concluziile proiectului GRACE aici

Opinia Biroului Federal din Germania pentru Protecția Consumatorilor și Siguranță Alimentară despre noile tehnici de ameliorare a plantelor

2000px-Bundesamt_für_Verbraucherschutz_und_Lebensmittelsicherheit-Logo.svgLa nivelul Uniunii Europene au loc, în prezent, numeroase discuții pentru a stabili dacă organismele dezvoltate cu ajutorul așa-numitelor “noi tehnici de ameliorare a plantelor” – în special tehnicile de mutageneză mediată de oligonucleotide și CRISPR-Cas9 – intră in domeniul de aplicare al Directivei 2001/18/CE asemenea organismelor modificate genetic (OMG).

În opinia Biroului Federal din Germania pentru Protecția Consumatorilor și Siguranță Alimentară, organismele obținute în urma utilizării celor două tehnicilor menționate mai sus nu se încadrează în domeniul de aplicare al directivei.

Organismele care prezintă mutații generate prin tehnici de mutageneză mediată de oligonucleotide și prin CRISPR-Cas9 nu constituie organisme modificate genetic (OMG-uri) în sensul menționat de directivă.

Termenul OMG presupune că materialul genetic al organismului a fost modificat într-un mod care nu se produce natural și că această modificare nu poate fi realizată prin reproducere și/sau prin recombinare naturală.

Citește raportul complet al Biroului Federal pentru Proiecția Consumatorilor și Siguranță Alimentară aici

Summitul European pentru Inovație, ediția a VII-a - Apelul industriei la inovație în agricultura Uniunii Europene. “Trebuie să ne străduim să rămânem competitivi pe piața globală”


Reprezentanți de vârf ai industriei agricole și alimentare din Uniunea Europeană au cerut, încă o dată, ca inovația să fie luată în considerare în fiecare etapă a procesului legislativ. Discuțiile au avut loc în cursul ediției a VII-a a Summitului European pentru Inovație și au confirmat susținerea pentru “principiul inovației” care trebuie să își aducă contribuția la abordarea sensibilă, bazată pe știință, a procesului legislativ ce poate garanta pe termen lung competitivitatea sectorului agricol al Uniunii Europene.

“Factorii de decizie politică nu pot ignora nevoia sectorului european agro-alimentar de a rămâne în fruntea inovației tehnologice, în așa fel încât să furnizeze soluții pentru provocările viitoare din agricultură și securitate alimentară. Măsurile de reglementare ar trebui să încurajeze investițiile. Trebuie să aducem pe piață produse noi și să asigurăm că există mai puține obstacole la nivel legislativ în acest sens. Trebuie să ne străduim să rămânem competitivi pe piața globală”, a declarat Alexander Döring, președinte al Coaliției Lanțului Agro-Alimentar și secretar general al Federației Europene a Producătorilor de Furaje.

În timpul dezbaterii cu tema “Reglementări inteligente și inovație pentru sectorul agricol al UE”, reprezentanții Coaliției Lanțului Agro-Alimentar și cei ai Parteneriatului Public Privat pentru Bio-industrii (BBIJU) au arătat valoarea inovației de a ajuta la îmbunătățirea securității alimentare, la folosirea eficientă a resurselor și la susținerea unui agriculturi sustenabile, dar și ca element de tranziție către o economie bazată pe bioindustrii.

Află aici mai multe despre ce s-a discutat la Summitul European pentru Inovație

INFORMAȚII DE INTERES DIN STATELE MEMBRE UE

Britanicii vor să testeze insecte modificate genetic. Jumătate din populația lumii este în pericol fără ele

1024px-Anopheles_stephensiMembrii Camerei Lorzilor din Parlamentul Regatului Unit sunt de părere că Guvernul ar trebui să dea undă verde unui proiect de testare a insectelor modificate genetic.

Reprezentanții Comitetului pentru Știință și Tehnologie susțin că modificarea genetică ar putea face insectele incapabile de transmitearea unor boli precum febra Dengue și malaria. Aceleași tehnici ar putea fi utilizate și în controlarea dăunătorilor care afectează sectorul agricol britanic.

Raportul întocmit conchide că reglementările UE la adresa organismelor modificate genetic “eșuează lamentabil” şi sunt bazate “în întregime pe riscuri” ignorând beneficiile.

“Tehnologiile insectelor MG au nu doar potenţialul de a salva numeroase vieți în întreaga lume, dar şi de a genera beneficii economice semnificante pentru sectorul comercial britanic”, explică Lordul Selborne, cel care prezidează comitetul. El adăugă însă că tehnologia a fost “oprită brusc pentru că sistemul de reglementare al UE este teribil de inadecvat”.

Insectele modificate genetic sunt create prin introducere de ADN în genomul lor. Noile tehnici de editare a genelor pot face acest proces mai rapid și mai puțin costisitor din punct de vedere financiar.

Află mai multe despre țânțarii modificați genetic

DIN PRESĂ

THE CONVERSATION: Ce beneficii pot oferi plantele modificate genetic fermierilor care își cultivă produsele în regim organic

THE NEW YORKER: Poate CRISPR să evite transformarea într-o “problemă Monsanto”?

BUSINESS INSIDER: Întâmplarea petrecută în New York care l-a făcut pe Bill Nye să îşi schimbe părerea despre OMG-uri

Vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare: Corina Vârlan-Horobeț Communication and Social Media Consultant AgroBiotechRom, contact@agrobiotechrom.ro.

PENTRU DEZABONARE DE LA NEWSLETTER-UL AGROBIOTECHROM PUTEȚI TRIMITE MESAJUL "DEZABONARE" PE ADRESA DE E-MAIL CONTACT@AGROBIOTECHROM.RO

sigle

felicitare

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube