Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Nemții de la Max Planck ar putea avea un leac împotriva temutei Sclerotinia

18/01/2018 by: admin

Încă de acum câțiva ani a fost evidențiat modul în care varza se apără de ierbivore și agenți patogeni printr-un mecanism defensiv numit „pompă de ulei de muștar”. Când țesutul plantelor este deteriorat, se formează foarte rapid substanțe toxice care permit plantei să se apere eficient de atacatori.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Ecologie Chimică (Germania) și Universitatea din Pretoria (Africa de Sud) a arătat că acest mecanism de apărare este oarecum eficient și împotriva ciupercii Sclerotinia sclerotiorum, una dintre cele mai periculoase boli a unei lungi serii de plante. Sclerotinia sclerotiorum este un patogen fungic devastator care infectează peste 400 de specii de plante diferite. Principalul simptom al acestei boli este ofilirea. În afară de varză, o altă cultură comercială importantă amenințată de această ciupercă este rapița.

Agentul patogen utilizează cel puțin două mecanisme diferite de detoxifiere care permit ciupercii să se răspândească cu succes în plantele apărate prin mecanismul pompei de ulei de muștar. Produsele metabolice astfel formate nu sunt toxice pentru ciupercă, ceea ce îi permite să crească în aceste plante.

Cercetătorii au demonstrat că apărarea pe bază de glucozinolat este cu adevărat eficientă împotriva atacurilor fungice. Au descoperit două strategii diferite ale ciupercii pentru detoxifierea substanțelor defensive. Prima este o cale generală de detoxifiere, care leagă glutationul de toxinele izotiocianate. A doua, mult mai eficientă pentru a face izotiocianatele inofensive, este hidrolizarea lor. Genele care permit detoxifierea cu succes a acestor substanțe se numesc gene Sax.

Folosind metode analitice de înaltă rezoluție, oamenii de știință au identificat și cuantificat metaboliții produși de ciupercă în timpul dezintoxicării. De asemenea, au folosit mutanți din ciuperca în care gena care codifică Sax fusese eliminată pentru comparație. Acest lucru a dezvăluit că proteina Sax din ciuperca mucegaiului alb este activă împotriva unei varietăți de izotiocianate, permițându-i să colonizeze diferite plante din familia verzei.

Mai multe amănunte sunt disponibile în articolul original, pe http://www.ice.mpg.de/ext/index.php?id=1638

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube