Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Mișcarea îndrăzneață a gigantului american Campbell. Să fie oare SpaghettiOs elementul decisiv în războaiele pe tema OMG-urilor

18/01/2018 by: admin

Dezbaterile asupra alimentelor modificate genetic implică probleme deosebite: securitatea alimentară mondială, plusurile şi minusurile industrializării corporatiste a agriculturii şi reacṭia publicului atunci când un grup mic, dar pasionat, de lideri de opinie folosesc în mod necinstit teama pentru a-și răspândi valorile. Este interesant să ne gândim că peste ceva timp, atunci când dezbaterile se vor încheia, iar biotehnologiile agricole vor fi folosite frecvent, ne vom uita înapoi şi vom realiza că elementul cheie în rezolvarea disputelor au fost SpaghettiOs-conservele de paste în sos de brânză și tomate vândute de americanii de la Campbell Soup.

Compania Campbell Soup a impus etichetarea obligatorie a alimentelor ce conṭin ingrediente modificate genetic. Totul în contrast cu etichetarea opțională susținută de Asociația Producătorilor din Industria Alimentară americană (GMA).

Ȋn prezent, se află în dezvoltare o “Etichetă inteligentă”, un cod care va apărea pe ambalaje și va oferi un link către un site care îi va informa pe consumatori dacă produsul conține ingredientele modificate genetic.

Această metodă nu este însă suficientă pentru cei ce se opun OMG-urilor și speră ca informațiile în cauză să apară direct pe etichete.

Este pentru prima oară când o companie uriaşă admite faptul că, deşi nu există o bază ştiinṭifică pentru etichetarea alimentelor (lucru declarat de compania Campbell), este vremea ca discuṭiile să înceteze, iar consumatorii să îşi creeze singuri opinii pro şi contra asupra aplicaṭiilor biotehnologiilor agricole.

Compania Campbell mizează pe faptul că etichetele nu îi vor speria pe consumatori. Rezultatele unui studiu au arătat că majoritatea oamenilor nu citesc etichetele şi, chiar dacă le citesc, presupun că dacă ceva este scris pe etichetă, atunci acesta este un lucru pozitiv.

Dacă legile impuse la nivel federal nu vor fi adoptate în curând, reprezentanṭii companiei Campbell au declarat că vor eticheta produsele după propriile reguli. Pe etichetă va fi inscripṭionat mesajul “Produs obținut parṭial cu ajutorul ingineriei genetice” alături de un link către un site ce va oferi informații suplimentare (WhatsinMyFood.com).

2016-01-12-1452559009-6184617-F160471_SpaghettiOs_New_Labels0091-thumb

Aceste informaṭii sunt exact ceea ce opozanṭii OMG-urilor (majoritatea finanṭaṭi de industria alimentelor organice) au cerut, iar mişcarea “Just Label It” a aplaudat anunṭul companiei Campbell.

Ȋncurajările, venite chiar din partea opoziṭiei, ar putea reprezenta semnalul unei schimbări în disputele pe tema folosirii ingineriei genetice în agricultură. Fie va obliga guvernul să adopte un regulament de etichetare, fie compania Campbell îşi va pune produsele etichetate pe rafturi de unde, cel mai probabil, vor fi cumpărate fără probleme.

Acest lucru va tăia o mare parte din avântul mişcării anti-OMG. Majoritatea opozanṭilor au mizat pe etichetarea produselor, susṭinând că doresc să le ofere consumatorilor posibilitatea de a alege. Dacă publicul are această posibilitate, va fi greu ca OMG-urile să fie interzise, prin orice fel de mijloace.

Articol publicat de Sabin Mihai Bană- student în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București. Sursă: Huffington Post Sursă foto: Huffington Post/ SpaghettiOs, Facebook

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube