Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

„Meet the food” sau vorbind și altfel despre mâncare

18/01/2018 by: admin

La sfârșitul săptămânii trecute, în București, a avut loc probabil cel mai important eveniment organizat vreodată în România, legat de alimentație. Ceea ce a făcut manifestarea „Meet the food” atât de deosebită a fost abordarea integrată, multilaterală, a alimentelor și alimentației. Organizată în trei paneluri, conferința care a avut sloganul „de la furcă la furculiță”, a urmărit întreg lanțul alimentar, de la producător până la consumatorul final.

Fermieri, furnizori de inputuri pentru agricultură, specialiști din industria alimentară, au vorbit despre provocarea de a produce hrană de calitate și în cantități suficiente.

Mai mulți reprezentanți ai unor lanțuri comerciale au arătat ce se ascunde în spatele aparent simplei activități de a aduce marfa în raft.

În sfârșit, în cel de-al treilea panel, mâncarea a fost prezentată din punctul de vedere al consumatorului. Bucătari celebri, dar și consumatori obișnuiți, au vorbit despre ceea ce așteaptă de la hrana din farfuria lor. Între ei, o surpriză deosebită au reprezentat-o copiii din Grupa 0, prezenți la eveniment, care și-au spus părerea. „Când am să fiu mare, vreau să mă fac fermier, să fac mâncare pentru oameni!”, și-a exprimat dorința, cu dezinvoltură, unul dintre ei. Apoi, după câteva clipe de gândire, a revenit:„Nu mă mai fac fermier. E prea multă muncă!”. Inutil să spunem că această realitate, transmisă prin vorbele simple ale unui copil de șase ani, a impresionat asistența...

Dincolo de problemele specifice fiecărui segment al lanțului alimentar, un lucru este comun: oamenii de știință trebuie să comunice permanent cu consumatorii, pe înțelesul acestora din urmă”, a evidențiat președintele organizației profesionale AgrobiotechRom, Mihaela Vasile. „Doar în acest mod oamenii pot înțelege progresul, inovația, care se produce și în agricultură, la fel ca în toate domeniile vieții!”, a mai punctat domnia-sa.

Agricultura se practică din cele mai vechi timpuri, acum multe sute de mii de ani. De-atunci agricultorii au fost preocupați să selecteze soiuri care să le ofere cele mai gustoase, cele mai frumoase, cele mai de calitate alimente. În 1852, când în România se înființa prima Școală de Agricultură, Gregor Mendel descoperea în grădina unei mănăstiri din Viena, legile geneticii. De-atunci agricultorii au avut la îndemână un instrument eficient pentru a-și îmbunătăți produsele. Astăzi, genetica permite obținerea unor produse mai bune, mai performante, mai productive. Unele dintre ele devin chiar medicament, așa cum este cazul orezului auriu, biofortificat, care în Asia de sud-est salvează în fiecare an milioane de copii de la orbire și, astfel, de la moarte, a sintetizat Mihaela Vasile, în doar câteva fraze, istoria agriculturii.

Concluzionând, vorbitorul a reiterat importanța deschiderii comunității științifice către consumatori, ca o condiție esențială pentru contracararea tuturor spaimelor și a informațiilor false, bazate pe necunoaștere.

 

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube