Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Mărul Arctic, un exponent al unei noi generații de OMG-uri

18/01/2018 by: admin

În această lună, primul soi de mere modificate genetic vor ajumge pe rafturile magazinelor. Este vorba despre „Mărul Arctic”, o variantă modificată genetic a „Golden Delicios”. Compania producătoare, Okanagan Specialty Fruits, cu sediul în Columbia Britanică, va introduce produsul în magazinele din Vestul Mijlociu al SUA.

Ceea ce deosebește acest măr de toate celelalte de pe Pământ este că după tăiere nu își modifică culoarea în maro. „Am urmărit acest rezultat în contextul în care piața cere tot mai multe produse tăiate, ca, de exemplu, salatele preparate”, a spus Neal Carter, președintele companiei producătoare. „Mărul din pachetul copilului meu nu își va mai schimba culoarea. Asta înseamnă că, la școală el își va mânca salata, în loc să o arunce din pricina aspectului”, a adăugat Carter.

Majoritatea produselor MG cunoscute până acum erau realizate prin introducerea în genomul unei plante a unor gene provenind de la alte plante, uneori chiar din specii sau regnuri diferite. Este cazul produselor transgenice.

Mărul Arctic este obținut nu prin introducerea unei gene suplimentare, ci, dimpotrivă, prin eliminarea unei gene. Acest gen de produse au fost numite cisgenice. Concret, prin intermediul unei tehnologii numită „interferența ARN”, gena ce determină secreția enzimei ce schimbă culoarea mărului în contact cu aerul este „redusă la tăcere”.

Sally Mackenzie, genetician la Universitatea din Lincoln – Nebraska, consideră că am intrat într-o nouă eră în ceea ce privește editarea genomului. „Consumatorii ar trebui să recunoască și ei acest lucru și să își revizuiască opțiunile”, crede el.

Noile tehnici de editare a genomului, precum această interferență ARN și CRISPR, sunt mult mai precise și mult mai ieftine față de vechile metode folosite până acum. Acest lucru își găsește rezultatul inclusiv în costurile de autorizare a producerii și comercializării produselor de către Departamentul pentru Agricultură și de către Departamentul pentru Alimente și Medicamente. „Testele necesare autorizării sunt mult mai ieftine”, arată cercetătorul.

Mărul Arctic este doar un exemplu de produs biotehnologic care se află deja la dispoziția consumatorilor. Papaya Curcubeu, rezistentă la viruși, se află pe rafturi. La fel, cartofii rezistenți la învinețire și care nu fac pete negre creați de Simplot, așa-numiții cartofi Innate. Compania DelMonte a obținut aprobarea de a produce și comercializa un ananas roz, care conține mai mult licopen, un antioxidant care susține sistemul imunitar.

„Noile tehnologii au deschis companiilor mici accesul pe o piață care până acum era accesibilă doar unor giganți precum Monsanto”, consideră Mackenzie.

„Rezultatul – consideră el – va fi că de acum vor apărea tot mai multe produse create astfel încât să îndeplinească exact dorințele consumatorilor”, concluzionează savantul.

 

Articolul complect este disponibil pe http://www.npr.org/sections/thesalt/2017/02/01/512633781/why-the-arctic-apple-means-you-may-be-seeing-more-gmos-at-the-store

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube