Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Mărimea și calitatea tomatelor pot fi controlate genetic

2021-05-31 10:56:33

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford din Regatul Unit au descoperit că expresia unei singure proteine situate în organele subcelulare ale roșiei ajută la accelerarea sau încetinirea maturării fructelor, ceea ce oferă o nouă oportunitate pentru îmbunătățirea culturilor . Oamenii de știință s-au concentrat asupra rolului plastidelor sau organelor subcelulare din fructe, în procesul de coacere a roșiilor. Plastidele sunt responsabile de evoluția coloritului fructului.

Conform literaturii
de specialitate, coacerea fructelor este legată de biogeneza cromoplastelor, dar se știe puțin despre modul în care plastidele participă la acest proces. În studiul lor, oamenii de știință au descoperit funcția plastidelor SP1. Exprimarea sa excesivă a accelerat maturarea arătată de schimbările de culoare iar suprimarea a întârziat maturarea fructelor de roșii. Astfel, cercetătorii au reușit să demonstreze că SP1 poate declanșa efecte de mărire în timpul maturării fructelor prin promovarea tranziției de la cloroplast la cromoplast.

Autorul studiului, Paul Jarvis de la Departamentul de Științe ale Plantelor din Oxford, a explicat că „proprietățile de reglementare ale SP1 dezvăluite în studiul nostru arată că are un potențial real ca tehnologie de îmbunătățire a culturilor. De exemplu, ar putea fi utilizat pentru a dezvolta soiuri de fructe cărnoase timpurii sau târzii, sau pentru a îmbunătăți transportabilitatea sau durata de valabilitate a fructelor prin întârzierea coacerii fără a compromite calitatea fructelor coapte."

„Este fascinant cum o singură proteină din aceste structuri subcelulare minuscule poate avea consecințe atât de profunde asupra maturării fructelor la tomate”, a
mai subliniat Paul Jarvis. Rezultatele studiului pot oferi o bază teoretică importantă pentru ingineria culturilor de roșii.

Mai multe amănunte puteți găsi în articolul original, disponibil pe https://www.ox.ac.uk/news/2021-05-18-oxford-scientists-discover-how-alter-colour-and-ripening-rates-tomatoes și https://www.nature.com/articles/s41477-021-00916-y.epdf?sharing_token=Hn87hJv8OyGhF2bsEaOroNRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0MPWExwywxxykqzC3JHcIRJGjRPH3huDVTtWNHoayfb87CTWMwIVg8304aEuneQsCrQKqVZsZMl-togkS4seHjilxywMjmj4C35BzfiwW8J8-rh420NhMmnvscSXSHnw1I%3D

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube