Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Japonezii merg mai departe cu editarea genetică a tomatelor

2021-11-27 14:25:08

După ce la începutul acestui an cercetătorii japonezi au lansat culturile de roșii cu conținut ridicat de GABA, acum au anunțat o nouă creație. O tomată care este cu aproximativ 30% mai dulce decât de obicei a fost produsă folosind tehnologia de editare genetică, a anunțat o echipă de cercetare a Universității Nagoya.

Echipa a fost condusă de prof. asociat Katsuhiro Shiratake, un expert în fiziologia plantelor, iar descoperirile au fost publicate în revista științifică internațională Scientific Reports.

Roșiile dulci tind să fie scumpe din cauza randamentelor scăzute, iar Shiratake crede că astfel de tomate vor deveni mai accesibile consumatorilor, datorită descoperirii sale.

Echipa s-a concentrat pe modificarea unui inhibitor de invertază, o genă implicată în procesul de îndulcire a roșiilor, în care zaharurile produse prin fotosinteză sunt transportate de la frunzele plantei la fruct.

Mai multe zaharuri se acumulează în fruct la spargerea inhibitorului prin intermediul tehnologiei de editare a genelor, iar conținutul de zahăr crește cu aproximativ 30%, de la 5 la 6,5 pe scara Brix.

Roșiile convenționale cu conținut ridicat de zahăr necesită o tehnologie avansată de cultură, care include reducerea la minimum a cantității de apă administrată unei plante în timp ce este cultivată, ceea ce are ca rezultat roșii mai mici cu aproximativ jumătate față de dimensiunea obișnuită.

Prin editarea genei, echipa a reușit să cultive roșii prin metode convenționale care au dus la fructe de aceeași dimensiune ca de obicei.

„În viitor am dori să ne vindem roșiile pe piață prin intermediul companiilor de semințe și răsaduri”, a spus Shiratake.

„Acesta este rodul cunoștințelor acumulate până în prezent”, a apreciat profesorul Toshiya Muranaka de la Universitatea din Osaka, expert în ingineria metabolică a plantelor. „Ne putem aștepta ca în viitor creșterea selectivă a plantelor să se răspândească, odată cu tehnologia de editare genetică.”

Articolul original este disponibil pe https://the-japan-news.com/news/article/0007978203

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube