Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Glifosat [N-(fosfonometil) glicina] (glyphosate)

18/01/2018 by: admin

Ingredientul activ al unui erbicid sistemic, neselectiv şi cu spectru larg. Omoară, practic, toate tipurile de plante, ierboase şi lemnoase, anuale şi perene. Este absorbit la nivelul frunzelor şi ţesuturilor moi ale tulpinii şi apoi este transportat prin intermediul sevei la organele subterane.

Plantele tratate sunt omorâte într-un interval de 3 – 7 zile. Glifosatul blochează calea şikimatului, inhibând enzima 5-enolpiruvat şikimat – 3 – fosfat sintaza (EPSPS), şi, implicit, biosinteza aminoacizilor aromatici la plante.

Când această enzimă este inhibată, calea de biosinteză a aminoacizilor aromatici este blocată. Urmarea: planta nu mai  produce aminoacizi esenţiali pentru sinteza proteinelor şi moare.

Calea de biosinteză a aminoacizilor aromatici este prezentă numai la plante şi microorganisme, nu şi la om şi animale. Acest fapt explică acţiunea asupra plantelor.

Glifosatul se foloseşte de peste 25 de ani în întreaga lume.

Prin modificare genetică au fost create plante de interes economic care tolează glifosatul (soia, porumb, rapiţă, sfecla de zahăr, lucernă), cultivate pe suprafeţe tot mai mari, în mai multe ţări.

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube