Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Gilles Espagnol:„Nu există argumente tehnice împotriva OMG”

18/01/2018 by: admin

În prima decadă a acestei luni, dl. Gilles Espagnol, directorul diviziei „Porumb” al Institutului Arvalis a participat la Congresul anual al Asociației Producătorilor de Porumb din România. Cu această ocazia, domnia-sa ne-a acordat un interviu, în exclusivitate pentru site-urile www.infoomg.ro și www.agrobiotechrom.ro .

L-am întrebat pe dl. Espagnol care este părerea sa despre OMG-uri și utilizarea lor în Europa.

„OMG-urile au permis Statelor Unite să rezolve o latură tehnică importantă, și anume cea legată de dăunători. Aceasta le-a permis să capete încredere în cultura porumbului și să investească în input-uri, în azot, în cantitățile semănate la hectar, în dezvoltare tehnică. Acest lucru nu este posibil aici, în Europa, din cauza presiunii puse de atacurile dăunătorilor, care face cultura porumbului mai puțin rentabilă decât acolo. În Franța, fac această paralelă pentru că este zona pe care o cunosc cel mai bine, atacurile insectelor ne privează, anual, de un potențial de producție de șapte până la 15 chintale de porumb la hectar în regiunile unde se dezvoltă Ostrinia. Aceste 15chintale sunt un plus de competitivitate pe care noi nu îl avem.

Ostrinia ar fi numai una dintre problemele pe care OMG-urile le-ar rezolva în Franța. Dar nu aceasta este cea mai gravă dintre dificultățile cu care ne confruntăm și pe care OMG-urile ar înlătura-o. La ora actuală, cel mai mare inamic este viermele sârmos al porumbului, care este un dăunător ce trăiește în sol. Împotriva lui nu putem lupta decât prin tratamentul semințelor, sau cu microgranule. În ceea ce privește ostrinia, e greu să o combatem eficient, pentru că tratamentele aeriene, din avion sau din elicopter sunt interzise. Astfel, combaterea acestui dăunător nu este eficientă, iar producătorii francezi trebuie să accepte pierderea unui potențial productiv, în contextul în care orice plus de producție este important.

Pentru mine, OMG-urile reprezintă o soluție tehnică foarte eficace. Într-adevăr, este foarte controversată la nivelul societății, dar, din punct de vedere tehnic, din ceea ce cunoaștem – și la Institut am lucrat cu OMG-uri, nu putem susține niciun fel de rezerve asupra OMG.

Ceea ce se întâmplă acum este o dispută socială, o abordare politică, la un nivel care ne depășește. Este o dezbatere care depășește competența Institutului, în care se amestecă o multitudine de aspecte. În orice caz, în defavoarea OMG-urilor nu există elementele tehnice.

Pentru noi, utilizarea lor este, în mod evident, o soluție care ar permite producătorilor să își îmbunătățească rezultatele.

Există tot felul de cercetări care să permită creșterea producțiilor și depășirea problemelor actuale, se întrevăd deja și soluții, chiar dacă nu chiar pentru mâine. Din păcate, nici una dintre ele nu este și nu are cum să fie la fel de eficientă ca utilizarea modificărilor genetice.”, a apreciat Gilles Espagnol

Institutul Arvalis este cel mai mare institut de cercetări în domeniul agricol din Franța. Este finanțat în totalitate din contribuțiile agricultorilor, ai căror reprezentanți alcătuiesc și Consiliul de Administrație.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube