Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Gena rezistenței la rugina grâului, la îndemâna biotehnologilor

2021-08-26 13:03:56

O echipă de cercetători de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) și de la Fundația 2Blades a identificat o genă de rezistență care ar putea ajuta la combaterea ruginii grâului, o ciupercă devastatoare care atacă culturile de grâu și amenință securitatea alimentară globală. Descoperirea, publicată recent în Nature Plants, identifică, de asemenea, o genă din ciupercă care declanșează această rezistență în planta gazdă. Împreună aceste descoperiri oferă o cale pentru a ajuta producătorii de grâu să se apere împotriva acestei boli.

Rugina tulpinilor, o boală virulentă a grâului (cauzată de ciuperca Puccinia graminis) a devenit o amenințare majoră pentru culturile de grâu din Africa și din alte regiuni. Crescătorii și fermierii au nevoie de acces la germoplasmă (semințe) mai rezistente pentru a proteja producția de grâu de pierderile cauzate de epidemii de boli, cum ar fi tulpina Ug99 care atacă culturile de grâu din Africa și Orientul Mijlociu.

Grâul furnizează aproximativ 20% din calorii și proteine pentru nutriția umană la nivel mondial și este a treia cea mai practicată cultură în Statele Unite. Rugina tulpinilor se numără printre cele mai devastatoare boli ale plantelor din lume și poate distruge complet o recoltă de grâu în câteva săptămâni.

Dr. Peter Dodds, cercetător șef la CSIRO, a spus că aceasta este încă o armă în arsenal pentru a rămâne cu un pas înaintea ruginii tulpinii de grâu la nivel global. „Descoperirea acestei gene de rezistență continuă colaborarea noastră eficientă cu partenerii internaționali, care a dus deja la mari progrese în construirea rezistenței la acest agent patogen potențial devastator”, a spus el.

Această nouă descoperire va ajuta cercetătorii să introducă gene de rezistență multiple într-un soi nou de grâu, pentru a construi rezistență durabilă la rugini. Această nouă abordare a oferirii rezistenței durabile a fost inițiată de agenția științifică națională australiană CSIRO și Fundația non-profit 2Blades Foundation din SUA. și este consolidată printr-o demonstrație recentă a unei „stive genetice” de cinci gene Sr clonate pentru o rezistență eficientă la rugina tulpinii.

Soiul nou de grâu rezultat prezintă o rezistență excepțională la agentul patogen respectiv. Introducerea unei stive multi-gene este mult mai precisă și mai rapidă decât reproducerea convențională, care poate dura zeci de ani pentru a produce o varietate de grâu rezistentă la bolile de rugină. Această nouă metodă se va asigura, de asemenea, că trăsătura dorită (determinată de gene multiple) nu se va separa și nu se va pierde în reproducerea ulterioară.

Cea mai eficientă și ecologică modalitate de apărare împotriva bolilor de rugină a grâului este prin desfășurarea unor astfel de gene de rezistență în soiurile de grâu. Acest lucru este deosebit de important în țările în curs de dezvoltare în care fungicidele utilizate pentru combaterea bolii de rugină pot fi costisitoare sau indisponibile.

Articolul original este disponibil pe https://2blades.org/2021/07/22/newly-published-research-helps-combat-devastating-disease-of-wheat-plants/ .

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube