Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Gena care protejează tomatele de insecte

18/01/2018 by: admin

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan (Statele Unite) au identificat în plantele de tomate sălbatice o enzimă care ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unor soiuri de roșii rezistente la dăunători. Studiul a urmărit evoluția unei gene specifice care determină producția unui compus lipicios, care se acumulează pe firele de păr ale speciei Solanum pennellii, din deșertul Atacama din Peru.

Părul lipicios acționează ca un repelent natural pentru a proteja planta de insecte și pentru a asigura supraviețuirea și reproducerea acesteia. Gena există în planta sălbatică, dar nu și în roșiile cultivate. Cercetătorii cred că această trăsătură defensivă ar fi putut fi eliminată de crescători, în timpul proceselor de selecție. Echipa a folosit abordări genetice și genomice, inclusiv tehnologia de editare a genomului CRISPR, pentru a descoperi funcțiile genelor, metaboliții si căile specifice de acțiune.

Echipa a reușit să identifice o enzimă specifică invertazei pentru celulele de la vârful părului lipicios. Inverturile reglementează multe aspecte ale creșterii și dezvoltării plantelor. În roșiile sălbatice, enzima a evoluat pentru a facilita producerea de noi compuși insecticidali.

"Plantele sunt fabrici biochimice uimitoare care produc mulți compuși neobișnuiți, cu proprietăți de protecție, medicamente și importante din punct de vedere economic", a declarat Cliff Weil, director de program al National Science Foundation, care a finanțat acest studiu. „In timpul cercetărilor, autorii au descoperit că o enzimă obișnuită a fost refolosită pentru a forma astfel de compuși, ceea ce ne dă o idee importantă despre cum viața poate dubla instrumentele existente, pentru a le da utilizari noi”, a mai adăugat el.

Articolul original este disponibil pe  https://advances.sciencemag.org/content/5/4/eaaw3754

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube