Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Fără CRISPR, în 40 de ani ciocolata va deveni istorie!

2018-01-16 08:54:47

O veste șocantă pentru mulți a făcut înconjurul Planetei la începutul acestui an: în cel mult 40 de ani, delicioasa ciocolată va rămâne doar o amintire. Producția ei va deveni imposibilă, odată cu dispariția arborelui de cacao, ce produce materia primă pentru acest aliment atât de răspândit și de apreciat. Motivul ? Încălzirea globală !
Plantele de cacao ocupă o poziție precară pe glob. Ele pot crește doar într-o zonă relativ restrânsă, la aproximativ 20 grade nord și sud de ecuator, unde temperatura, ploaia și umiditatea rămân relativ constante pe tot parcursul anului. Peste jumătate din ciocolata din lume provine acum din doar două țări din Africa de Vest – Coasta de Fildeș și Ghana. Dar, în câteva decade, aceste zone nu vor mai fi potrivite pentru cultivarea arborelui de cacao.
Mars, societatea cu o cifră de afaceri de 35 de miliarde USD, cunoscută cel mai bine pentru Snickers, este conștientă de această problemă. Tocmai de aceea, a ales să se implice acum și nu când va fi prea târziu. În acest scop, a inițiat o colaborare cu Universitatea Berkeley, din California, înființând, în colaborare, un institut dedicat cercetărilor în acest domeniu. Principalul obiectiv este acela ca utilizând tehnologia CRISPR să se obțină plante de cacao care să fie adaptate condițiilor de umiditate și temperatură previzionate pentru următoarele decenii.
Jennifer Doudna, geneticianul UC Berkeley, care a inventat CRISPR, supraveghează colaborarea cu Mars. Deși instrumentul creat de ea a fost primit cu mult entuziasm, mai ales pentru potențialul său de a eradica bolile umane, Doudna crede că aplicațiile sale cele mai profunde nu vor fi pe oameni, ci mai degrabă pe alimentele pe care le mănâncă.
Laboratorul de cercetare pe care îl supraveghează la UC Berkeley se numește Institutul Inovativ de Genomică. Multe din eforturile depuse de studenți săi se concentrează asupra utilizării CRISPR în beneficiul fermierilor mici din țările în curs de dezvoltare. Un astfel de proiect urmărește să protejeze cassava - o cultură cheie care ajută în fiecare an milioane de oameni să nu moară de foame - prin editarea ADN-ului său pentru a produce o cantitate mai mică dintr-o toxină periculoasă pe care o produce când temperaturile devin prea înalte, în condițiile schimbărilor climatice.
Doudna a înființat și o companie numită Caribou Biosciences pentru a pune în practică CRISPR și a acordat licența tehnologiei pentru utilizarea în culturi cum ar fi porumbul și ciupercile companiei DuPont Pioneer.
Indiferent de cultura pentru care se aplică publicul vede în primul rând CRISPR utilizată cu succes, tehnologia va fi un instrument cheie într-un arsenal tot mai mare de tehnici de care avem nevoie dacă ne dorim să beneficiem în continuare de lucruri precum ciocolata, pe măsură ce planeta se încălzește.

Articolul original este disponibil pe http://www.independent.co.uk/life-style/chocolate-is-on-track-to-go-extinct-in-40-years-a8136561.html

Poza: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Liquid_2003

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube