Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Experții spun răspicat:„Reglementarea trebuie bazată pe produs, nu pe modul de obținere!”

18/01/2018 by: admin

Un nou sondaj, publicat în luna iunie de Biotechnology Reports a analizat opinia experților internaționali în biotehnologia plantelor cu privire la care ar trebui să fie abordarea globală pentru reglementarea produselor obținute prin noile tehnici de editare genetică, precum CRISPR.

59% dintre respondenți consideră că ar trebui ca reglementările să aibă în vedere calitățile produsului final și nu tehnicile utilizate pentru obținere. Alți 26% propun un sistem mixt. Doar 6% dintre respondenți consideră că produsele ar trebui reglementate după metoda de obținere, adică sistemul care este utilizat în prezent în Uniunea Europeană și care încetinește dezvoltarea biotehnologiei europene.

Potrivit studiului, adoptarea de noi tehnici de editare genetică depinde de un cadru de reglementare definit și previzibil, care are ca rezultat decizii în concordanță cu dovezile științifice. Documentul analizează opiniile a 113 experți în biotehnologia plantelor din întreaga lume, iar rezultatele indică faptul că reglementarea acestor noi tehnologii de reproducere are un impact puternic asupra modului în care fermierii și consumatorii decid cât de riscantă sau valoroasă este tehnologia. Alte rezultate dezvăluie că există un consens emergent potrivit căruia procesele de reglementare trebuie să inoveze pentru a face față provocărilor care apar din noile oportunități tehnice.

Comparând modelul de reglementare bazat pe produs și modelul sistemului de procese, experții spun că evaluarea siguranței primului este singura abordare valabilă științific, în timp ce cea nu poate ține pasul cu noile tehnologii. Recomandarea experților consultați este de a se reconcilia orice consens rezultat cu opinii divergente legate de țara de origine, deoarece studiul a constatat că experiența și zona geografică determină viziunea comercială asupra acestor produse. Nu la fel stau lucrurile în inovația agricolă, în care perspectivele sectoriale nu au influențat modul în care ar trebui reglementate noile tehnici de reproducere. Experții au subliniat, de asemenea, că pentru maximizarea potențialului acestor tehnologii, cheia este promovarea transparenței în materie de reglementare și a dialogului deschis.

Articolul original este disponibil pe https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2215017X19306599?via%3Dihub

 
 
 

Related posts

 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube