Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

Există o nouă metodă de a obține produse agricole mai bune și mai nutritive

18/01/2018 by: admin

Puține subiecte științifice sunt atât de actuale și de dezbătute la nivel mondial ca cel al organismelor modificate genetic, numite generic și OMG-uri.

Acestea sunt alimente - în general plante- al căror ADN a fost modificat pentru a conţine gene provenite de la alte organisme în vederea obținerii unei trăsături specifice, cum ar fi rezistenţa la pesticide sau la dăunători.

Reacția publică la adresa organismelor modificate genetic a fost una puternic negativă, în ciuda faptului că alimentele aflate pe piaţă au trecut teste de siguranţă şi sunt considerate a fi bune pentru consum.

În prezent, au ajuns să fie dezvoltate noi metode de modificăre genetică ce nu implică utilizarea genelor de la alte specii, iar cercetătorii sunt îngrijoraţi că acestea pot stârni o reacție negativă similară din partea consumatorilor.

Noile tehnici de editare a genelor versus organisme modificate genetic

Noile tehnici includ instrumentul de editare a genelor CRISPR/Cas9, ce reprezintă o funcţie biologică cu obiectivul de "a caută şi a înlocui" elemente din ADN pentru a elimina gene nedorite şi pentru a introduce altele noi. În ultimii ani, această tehnică a început să fie mai populară şi este deja folosită în dezvoltarea tratamentelor pentru boli genetice.

Una dintre principalele aplicații ale acestei tehnologii ar veni însă în ajutorul sectorului agricol, respectiv în lupta pentru furnizarea alimentelor necesare susținerii unei populații în creștere la nivel global și în încercarea de a face față sumbrei realități a schimbărilor climatice.

Așa cum se explică și într-un articol publicat recent de jurnalul științific Nature Genetics, "este necesară o diferențiere, în special în sfera publică, între organismele modificate genetic generate prin introducerea transgenică a secvențelor de ADN străin și noile tehnici de editare a genelor generate prin editarea precisă a genomului unui organism".

Editarea genomului este o metodă mult mai eficientă şi mai precisă de manipulare a genelor față de tehnicile conventionale pe care le folosim de milenii, iar rezultatul este unul similar. Prin comparaţie, OMG-urile conţin ADN care provine de la alte organisme, lucru care nu se găsește în natură.

Ce spun cei care se opun noilor tehnici de ameliorare

Există deja voci care își exprimă opoziția față de noile tehnici de editare a genelor. Un ONG european a atacat recent chiar declarația că tehnica CRISPR ar fi mai precisă decât instrumentele genetice anterioare.

Organizaţia non-profit Genetic Literacy Project a numit acest atac o "caricatură simplistă" a ştiinţei.

David Stern, biolog şi preşedinte al Institutului pentru cercetare a plantelor Boyce Thompson, a avertizat într-o declarație publicată făcută prin intermediul Genetic Expert News Service că populaţia poate interpreta editarea genelor ca " o joacă de-a Dumnezeu".

"Cred că acesta este preţul care trebuie plătit pentru toate beneficiile pe care noile tehnici de amelioare a plantelor le pot aduce sectorului agricol", a spus Stern.

Articol publicat de Andrei Tomescu- student în cadrul Facultății de Biotehnologii, USAMV București. Sursă: Business Insider Sursă foto: stocksnap.io

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube