Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

„Europa trebuie să revină în fruntea cercetării genomice”

18/01/2018 by: admin

Scrisoare deschisă către Jean-Claude Juncker:

Peste 60 de organizații europene, inclusiv centre de cercetare publice și private, universități, academii, institute tehnice, organizații profesionale agricole și lideri științifici din diferite țări au adresat o scrisoare deschisă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În cuprinsul documentului ei au solicitat o inițiativă a conducerii UE care să plaseze Europa în fruntea cercetării genomice la nivel mondial.
Semnatarii subliniază că Uniunea Europeană nu trebuie să rateze oportunitățile oferite de editarea genomică a plantelor. Scrisoarea sugerează trei direcții de acțiune care ar permite Europei, prin intermediul sectoarelor public și privat, să ajungă din nou, rapid, în fruntea inovației în sectorul de creștere a plantelor, în interesul consumatorilor, fermierilor, mediului și industriei.

Direcțiile de acțiune propuse sunt:

1.Adoptarea unei interpretări coerente a definiției organismului modificat genetic (OMG) în conformitate cu Directiva UE 2001/18.
2. Desemnarea unei autorități care să confirme excluderea sau exceptarea de la aplicarea prevederilor Directivei 2001/18 a UE.
3. Începerea dialogul cu țările care exportă și importă produse agricole pentru a armoniza statutul de reglementare al plantelor derivate din editarea genomului.

Semnatarii îndeamnă Comisia să diferențieze plantele MG obținute prin ingineria genetică modernă, care nu poate fi considerată transgenică deoarece nu conține o nouă combinație de material genetic care nu poate să apară în mod natural (un factor determinant în catalogarea actuală a unui OMG conform regulamentelelor) sau pentru că fac obiectul exceptării din partea 1B a directivei:

A) Segregantes null: sunt descendenți ai plantelor modificate genetic, din care caracterul introdus a fost eliminat la încrucișare.

B) Organismele care au suferit eliminări de orice dimensiune.

C) Organisme care au suferit o substituție a unei singure perechi de nucleotide (mutație) sau o inserție de mai puțin de 20 de perechi de baze.

D) Organisme cisgenice: care încorporează o genă nativă sau o genă a unei specii compatibile sexual.

Textul integral al scrisorii, ca și lista semnatarilor, sunt disponibile pe https://prri.net/wp-content/uploads/2018/07/2018-07-18-letter-to-EC-on-genome-editing-English.pdf

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube