Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

EurActiv: Inovația în domeniul agricol - o cale către durabilitate?

18/01/2018 by: admin

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, factorii de decizie din toate țările caută soluții bazate pe inovație pentru a hrăni lumea, păstrând, în același timp, un impact rezonabil al agriculturii asupra mediului.

 

Ce spun experții ?

 

Într-o încercare de a debloca dezbaterea, EurActiv a întrebat experții în agricultură dacă, în opinia lor, știința poate coexista cu opinia publică atunci când este vorba despre politica agricolă.

În ciuda diferențelor de abordare, toate politicile din domeniu sunt orientate spre inovare în agricultură, cu scopul de a satisface simultan nevoia sporită de hrană   și provocările legate de mediu.

 

Farm Europe: Dublul rol al UE

 

Luc Vernet este consilier senior la Farm Europe, o agenție de strategii axată pe probleme agricole. Pentru Vernet, UE are un rol dublu. În primul rând, să ofere țărilor terțe asistență pentru a-și dezvolta propriile capacități agricole și, în al doilea rând, considerându-se pe sine ca fiind "cel mai bun loc din lume pentru a produce hrană", UE ar trebui să contribuie la găsirea unui răspuns la provocările ridicate de securitatea alimentară.

El a adăugat că transformarea modelelor agricole ar trebui să se bazeze pe diversitate, luând în considerare fermierii ecologici, fermierii convenționali precum și noua tendință de "agricultură digitală", care ar putea contribui în mod semnificativ la realizarea dezideratului de a produce mai mult cu mai puțin.

 

EuropaBio: Asigurarea unor instrumentele potrivite pentru agricultori

 

Pentru Beat Späth, director pentru Biotehnologie Agricolă de la EuropaBio, agricultura un rol esențial în reducerea foametei și sărăciei la nivel mondial.

El a subliniat faptul că agricultorii ar trebui să beneficieze de instrumentele adecvate pentru a produce "mai mult și mai bine", în scopul de a-și asigura hrana pentru ei și pentru o populație globală în creștere.

"Noi credem că mulți fermieri nu au acces la instrumentele de care au nevoie. De exemplu, mai multe țări interzic OMG-urile. Problema este că, de multe ori, politica prevalează asupra științei ar trebui să schimbăm asta", a subliniat el, adăugând că numai sprijinită pe o soluție bazată pe inovare agricultura va fi în măsură să îndeplinească obiectivele de durabilitate.

El a menționat, de asemenea, că biotehnologia și-a îmbunătățit metodele pentru ameliorarea plantelor într-o măsură semnificativă și a cerut politicienilor din UE să ofere agricultorilor acces la această tehnologie care "are un impact pozitiv și asupra obiectivelor de durabilitate ecologică, de asemenea".

 

Greenpeace: Dezbaterea nu este despre știință

 

Marco Contiero, director de ramurii de alimentație și agricultură al Greenpeace, a declarat că agricultura are un rol principal, deoarece are un impact larg asupra ființelor umane.

"Agricultura industrială este responsabilă pentru poluarea solului și a apelor, scăderea biodiversității [...] Acesta nu este un sistem elastic, așa cum nu poate suporta șocurile climatice", a spus Contiero.

Activistul Greenpeace a adăugat că ceea ce este necesar e un alt sistem, bazat pe agricultura ecologică. "Avem nevoie de un sistem alimentar și agricol radical diferit, bazat pe diversificarea agriculturii. Avem nevoie de culturi mixte și  mai multe soiuri ale aceleiași culturi pe aceleași terenuri, avem nevoie să începem să utilizăm biodiversitatea, pentru a face agricultura noastră funcțională”, a spus el.

"In loc de a folosi pesticide chimice, am putea începe stimularea organismelor benefice și a polenizatorilor, de exemplu."

Referindu-se la digitalizarea agriculturii, el a subliniat că a fost buna pentru a face sistemele mai eficiente, dar, cu toate acestea, în cazul în care este utilizată numai de către agricultori industriali, atunci nu va da soluțiile necesare.

De asemenea, el a remarcat că Greenpeace este în favoarea utilizării biotehnologiilor moderne, inclusiv ingineria genetică, atunci când este vorba de sectorul industrial și medical.

"Suntem însă oponenții vehemenți ai diseminării deliberate în mediu a organismelor vii, care au fost modificate genetic, deoarece acestea nu pot fi nici controlate, nici recuperate."

De asemenea, el a adăugat că dezbaterea actuală din UE nu se referă la știință, ci la produse tehnologice și la riscurile specifice pe care utilizarea acestor produse le poate prezenta. "Factorii de decizie, și nu oamenii de știință, ar trebui să ia decizii bazate pe rezultatul testării, ipotezele acesteia, incertitudinea științifică și discrepanța dintre oamenii de știință precum și alți factori, cum ar fi considerente de ordin etic", a conchis Contiero.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube