Breaking News ➤
Insectele mg – o alternativ la insecticide!
 

infoomg

Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

 
 
infoomg.ro Scroll scroll
down
 
 

„E timpul ca UE să voteze pentru știintă și inovație în agricultură”

2017-03-28 15:36:09

EuropaBio solicită Comisiei Europene ca, cel puțin în ceea ce privește autorizarea cultivării plantelor modificate genetic, „să joace după reguli și să se bazeze pe dovezi”, se spune într-un comunicat de presă emis luni, 27 martie.

Acest îndemn este făcut în așteptarea votului pe care reprezentanții statelor membre ar trebui să și-l dea, zilele acestea, referitor la chestiunea aprobării pentru cultivare și/sau import a unor plante modificate genetic. „UE trebuie să oprească, în sfârșit și odată pentru totdeauna, folosirea atuurilor politice împotriva științei în domeniul OMG-urilor și să dea posibilitatea fermierilor să aleagă produse sigure și inovatoare, modificate genetic”, a spus Beat Späth, directorul pentru Biotehnologii Agricole al EuropaBio.

De peste 15 de ani, Uniunea Europeană a eșuat în mod sistematic în încercările sale de a se așeza pe poziții științifice atunci când este vorba de OMG-uri, în ciuda unei multitudini de opinii din partea propriei sale agenții de evaluare a produselor alimentare, care au reafitmat constant siguranța de necontestat a produselor evaluate. Nu există alte culturi în toată istoria agriculturii care să fi fos supuse unor astfel de teste riguroase de siguranță înainte de a fi introduse pe piață. În ciuda celui mai înalt nivel de control și a potențialului vast al culturilor modificate genetic de a oferi nenumărate beneficii, de la îmbunătățirea toleranței la secetă până la profilurile nutriționale îmbunătățite, deciziile de omologare a produselor din acest domeniu sunt în mod constant întârziate și puse în discuție.

EuropaBio crede cu tărie că cel mai evident și accesibil generator pentru inovare, crearea de noi locuri de muncă, ca și de creștere economică, este aprobarea de produse noi sigure, care garantează siguranța și beneficiile consumatorilor, oferind în același timp industrieiconsistența și predictibilitatea de care are nevoie ca să funcționeze. Pentru a face acest lucru, Comisia trebuie să mențină un sistem complet funcțional și previzibil de aprobare a OMG, și trebuie să facă mai mult pentru a apăra independența avizelor științifice ale organismelor pe care le-a dezvoltat în acest scop.

„Europa nu își poate permite să continue să își țină ochii închiși când privește necesitățile sale comerciale și nevoia de inovare“, a continuat Beat Späth. El a adăugat: „Informații concrete cu privire la culturile modificate genetic de la organizații științifice reprezentative și a autorităților publice, inclusiv organismele UE, sunt disponibile cu ușurință. Se confirmă siguranța produselor și beneficii tangibile pentru agricultori, inclusiv crescătorii de animale europeni, care se bazează foarte mult pe culturile modificate genetic importate pentru hrana animalelor. Factorii de decizie care continuă să pună la îndoială aceste fapte ar trebui, în schimb, să explice de ce susțin o sperietoare nefondată“.

„EuropaBio își asumă responsabilitatea de a comunica cu privire la biotehnologie și culturile modificate genetic, inclusiv cu privire la modul în care fiecare stat membru votează în mod obișnuit la importurile GM, și cât de multe tone de soia modificate genetic importă fiecare dintre ele,  în fiecare an. Noi furnizăm chiar și mai multe date în noul nostru ghid de buzunar, care va cuprinde mai multe elemente cu privire la beneficiile culturilor modificate genetic și a politicilor conexe în UE. După cum ne asumăm responsabilitatea noastră ca industrie, facem apel la factorii de decizie din UE să își asume responsabilitatea ce le revine lor. Este timpul să voteze în favoarea unor culturi modificate genetic sigure și pentru a sprijini știința și inovarea în agricultură.”, se arată în încheierea comunicatului EuropaBio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
InfoOMG
Biotech Crew

Un proiect de informare susținut de asociația profesională AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România

Facebook Twitter Youtube